|
| |

Schroefankers: meer efficiency bij installatiewerkzaamheden

installatie
Schroefankers worden in de bouw steeds vaker gebruikt voor de montage van bouwdelen op beton en steen, maar schroefankers leverbaar kunnen ook het werk van de installateur aanzienlijk vergemakkelijken. Verschillende, speciale kopsoorten zoals rondkop-, platte rondkop of binnen- en buitendraadanker zijn zeer geschikt voor de bevestiging van bijvoorbeeld montagerails, leidingen of plafondsystemen. Schroefankers hebben - vergeleken met alternatieven zoals mechanische ankers of chemische ankers – enkele specifieke voordelen, waarvan de snellere verwerking het belangrijkst is. De installateur hoeft namelijk alleen maar een gat te boren, waarna de schroef meteen ingedraaid en belast kan worden.
“Voor de montage en installatie van bouwdelen of leidingen op steen en beton worden meestal ankers gebruikt”, licht Andreas Hettich, hoofd Bedrijfsontwikkeling bij HECO-Schrauben. “Er bestaan grofweg drie soorten ankers: chemische ankers, mechanische ankers en schroefankers. Het is niet zo, dat een van deze soorten ankers per definitie beter is dan de andere, maar er zijn toepassingen waarbij een bepaald soort anker duidelijke voordelen biedt. Chemische ankers zijn bijvoorbeeld vooral geschikt voor bevestigingen, waar weinig of geen spreidwerking in het ondergrondmateriaal uitgeoefend mag worden. Mechanische ankers en schroefankers zijn geschikt voor beton en harde steensoorten, vereisen minder specifieke kennis en zijn over het algemeen goedkoper en gemakkelijker te verwerken”,
Verschillende soorten ankers Chemische ankers zorgen voor een sterke verbinding, maar ze zijn vrij kostbaar en vereisen enige kennis over de montage. Het boorgat moet altijd goed schoongemaakt worden, terwijl het -afhankelijk van de gebruikte soort hars en de temperatuur - 10 minuten tot enkele uren duren kan duren voordat de hars is uitgehard en het anker kan worden belast.
Bij mechanische ankers - zoals keilbouten of spreidankers - wordt het anker met metalen delen in het boorgat vastgeklemd.  Daarbij moet het voorgeschreven indraaimoment goed in acht genomen worden. Een mechanisch anker veroorzaakt veel druk op het materiaal, waardoor het minder goed bruikbaar is in baksteen, natuursteen of gasbetonblokken. Schroefankers hebben een schroefdraad, die in het beton snijdt. De verbinding wordt dus alleen met de schroefdraad gerealiseerd. Ze oefenen bij de installatie veel minder kracht uit op de ondergrond dan mechanische ankers en zijn nog eenvoudiger te verwerken. Het boorgat kan eenvoudig gereinigd worden door de boor een paar keer in en uit het boorgat te bewegen waarna de schroef meteen ingedraaid kan worden.
Toepassingen Dankzij innovaties en nieuwe toelatingen zijn schroefankers de laatste jaren aan een gestage opmars bezig en worden ze ook steeds aantrekkelijker voor installatiebedrijven. De Multi-Monti-plus (MMS) schroefankers van HECO-Schrauben zijn bijvoorbeeld toegelaten voor het gebruik in diverse soorten beton (gescheurd en ongescheurd), kanaalplaatvloeren, kalkzandsteen, gasbeton, baksteen en natuursteen. Daarnaast zijn ze toegelaten voor blootstelling aan brand (brandwerendheid klasse R120 en brandtest conform RWS 180), voor gebruik in aardbevingsgebieden (categorie C1 en C2) en hebben ze een ETA-goedkeuring voor meervoudig gebruik. Bovendien voldoen ze aan de eisen van de VdS-richtlijn CEA 4001 voor de installatie van sprinklerinstallaties.
182 uitvoeringen Het HECO-assortiment schroefankers bestaat momenteel uit 16 types en 182 uitvoeringen met diameters van 5 tot 20 mm. en een lengte tot 320 mm. De Multi-Monti-plus is leverbaar in roestvrij staal en verzinkt staal. Naast de ‘normale’ schroefankers is er een MMS-plus V voorsteekanker verkrijgbaar voor de montage van hekwerken en relingen. Voor tijdelijke bevestigingen van onder andere bouwstempels, schoren, valbeveiligingen en steigers op de bouwplaats is de MMS-plus SSK ontwikkeld. Voor de montage van houten elementen op beton kan men kiezen uit de MMS-plus S of de MMS-TC. Dankzij de verschillende kopsoorten zoals rondkop-, platte rondkop of binnen- en buitendraadanker zijn ze ook zeer geschikt voor de bevestiging van montagerails, leidingen, kabelgoten, lichtarmaturen, systeemplafonds, gevelelementen, zonnewering of zonne-energiesystemen.
Calculatiesoftware Met behulp van de HCS 4.0 calculatiesoftware van HECO-Schrauben kunnen klanten de belasting en dimensionering van HECO-schroefankers doorrekenen. Na het invoeren van alle projectgegevens, ontvangt de gebruiker een aanbeveling met schroeftype, afmetingen en de benodigde hoeveelheid schroeven. De resultatenpagina’s met 3D-afbeeldingen dienen als verifieerbare structurele plannings- en berekeningsbasis.
|