Nu de prijs van zonnepanelen lijkt te stabiliseren, is het belangrijker dan ooit dat de sector innoveert. Eén van de belangrijkste ontwikkelingen zit hem in smart storage: dit geeft consumenten en bedrijven de mogelijkheid hun opgewekte energie op te slaan en zo efficiënt mogelijk in te zetten. Maar welke innovaties kunnen er nog plaatsvinden en wat kunnen we nog meer van deze slimme opslag verwachten?

Als er één bedrijf is dat ons hierbij kan helpen, is het SolarEdge, marktleider op het gebied van smart energy. We vroegen Peter Deege, Country Manager van SolarEdge Nederland, naar zijn visie en verwachtingen.

Solar Solutions International: Hoe zie je smart storage zich de komende jaren ontwikkelen?

Peter Deege: Opslag staat nog in de kinderschoenen in Nederland, maar zal wellicht een steeds grotere rol gaan spelen in de introductie van zonne-energie als onderdeel van de energiemix. Opslag voegt immers een element van voorspelbaarheid toe aan een anders onregelmatige energiebron. Ook is het belangrijk om het eigen verbruik te verhogen en het netwerk voor en achter de meter te stabiliseren.

Naarmate de systemen met zonne-energie plus opslag meer op de voorgrond gaan treden, zal ook het batterijbeheer intelligenter worden. Dit zal helpen om het opstapelen van meerdere waardestromen te ondersteunen, inclusief vraagbeheer (piekafvlakking), maximaal eigen verbruik op lokaal en samengevoegd niveau, aanvullende diensten en optimalisering van tarieven, naast de ondersteuning voor toepassingen van micronetwerken.

SSI: Wat is momenteel nog het grootste obstakel voor smart storage om daadwerkelijk de norm te worden?

Deege: De installatie van zonne-energie wordt gemotiveerd door de stimulans van netwerkmeting. Dit betekent echter wel dat er niet veel financiële stimulans is om het eigen verbruik en de opslag van zonne-energie te verhogen. Eén van de grootste hindernissen voor intelligente opslag in markten met eigen verbruik is de perceptie, dat wil zeggen het begrip van de ROI van energie-opslag door de systeemeigenaren.

Er zijn ook een aantal technologische moeilijkheden, zoals intelligentere en snellere omvormers met integratie van voorspellende analyse, batterijspecificaties met hogere capaciteit en hogere energiestroom, en toevoeging van externe interfaces die het prijsbeleid en weersinformatie erbij betrekken. Dit type technologische vooruitgang helpt niet alleen om meer functionaliteit voor opslag te bieden, maar kan systeemeigenaren ook helpen om de toegevoegde waarde beter te begrijpen.

SSI: Hoe kan SolarEdge helpen om smart storage tot een meer gezonde, volwassen markt te maken?

Deege: SolarEdge kan bijdragen aan een gezondere, rijpere markt van zonne-energie plus opslag door te focussen op de ontwikkeling van innovatieve oplossingen. In de eerste plaats bieden wij omvormers die werken als intelligente energiebeheerders. De omvormers combineren het beheer van PV, smart energy-apparaten en opslag in één enkele oplossing. Dit verbetert niet enkel de ROI van systemen met zonne-energie plus opslag, maar maakt ook een intelligenter energiebeheer mogelijk.

In de tweede plaats zijn wij bezig aan de ontwikkeling van een end-to-end systeem van zonne-energie plus opslag, waarin alle componenten zijn ontworpen om volledig gesynchroniseerd samen te werken. Dit zal de planning, het ontwerp, de installatie, service en garantie vereenvoudigen.

SSI: Zijn er specifieke innovaties op de markt waar jullie extra enthousiast over zijn?

Deege: Commerciële en industriële opslag (C&I) heeft een groot potentieel om het netwerk drastisch te veranderen, misschien zelfs meer dan residentiële opslag. Daar zijn een aantal redenen voor: zo heeft elke C&I-site een grotere impact op het netwerk, waardoor gebruik kan worden gemaakt van een grotere verscheidenheid aan verspreide energiebronnen. Ook kan het vermogen worden opgevoerd met de eendengrafiek, wat meer kansen biedt voor waardevermeerdering en nog meer.

BouwMagazine is partner van de Solar Solutions International. Zien we u daar?