Snel, hoogwaardig en ‘circular to the bone’

188

Naast starters begint de woningnood ook steeds meer doorstromers te raken. Hoewel zij over het algemeen meer te besteden hebben, ziet twee op de drie doorstromers hun verhuisplannen door de oververhitte woningmarkt helaas in het water vallen. En ook vluchtelingen, asielzoekers en arbeidsmigranten kunnen onmogelijk geschikte woonruimte vinden. “Om de wooncrisis het hoofd te bieden, zijn nú grote aantallen woningen nodig”, benadrukt Rob Hogendoorn, Commercieel Directeur van CascoTotaal. “Een ogenschijnlijk onmogelijke opgave, nu bouwlocaties schaarser worden, bouwkosten door het dak gaan, vergunningstrajecten te traag verlopen en nieuwe stikstofnormen de bouw lijken te gijzelen. Ons nieuwste concept in modulebouw biedt voor al deze uitdagingen een doeltreffende oplossing, waarbij ontwerpvrijheid, duurzaamheid, wooncomfort én circulariteit naar het hoogste niveau worden getild. En dat voor een betaalbare prijs.”

Circle betreft een slimme en circulaire doorontwikkeling van de 3D-Betoncasco’s® van CascoTotaal. “Het concept omvat een gestandaardiseerde module met een maximale binnenafmeting van 9,6 x 3,6 meter (lxb), waarmee talloze soorten gebouwen én gebouwvormen gemaakt kunnen worden”, aldus Hogendoorn. “Circle is in nauwe samenwerking met KAAN Architecten en ingenieursbureau ABT ontwikkeld. Architectonische en installatietechnische uitgangspunten zijn dus maximaal meegenomen in het ontwerp. Onze woningen voldoen aan de nieuwe BENG-eisen én het Bouwbesluit. Omdat we werken met een gestandaardiseerde module, kunnen we bovendien op voorraad produceren. Hierdoor wordt pas écht industrieel modulair bouwen mogelijk, met alle bijkomende (kosten)voordelen.”

‘Het concept is zeer slim én circulair ontworpen. Zo wordt bij de productie 30% minder beton gebruikt dan bij andere bouwmethodes, waardoor ook de uitstoot met 30% wordt verminderd.’

Slim en duurzaam
Onderscheidend is de duurzaamheid van Circle, benadrukt Hogendoorn. “Het concept is zeer slim én circulair ontworpen. Zo wordt bij de productie 30% minder beton gebruikt dan bij andere bouwmethodes, waardoor ook de uitstoot met 30% wordt verminderd. Doordat de modules in één keer naar de bouw worden vervoerd, wordt bovendien flink bespaard op transportbewegingen. Daarnaast maakt de gestandaardiseerde module hoogwaardig hergebruik mogelijk. Door de zorgvuldige scheiding van ruwbouwconstructie, afbouw en installaties kunnen onderdelen eenvoudig en goed gescheiden én hergebruikt worden.” De Circle modules kunnen niet alleen los worden toegepast, maar ook als legostenen (verschoven) naast en boven elkaar worden geplaatst, tot vijf lagen hoog. “Hierdoor behoren ook rijwoningen en zelfs appartementengebouwen tot de mogelijkheden, waardoor schaars beschikbare vierkante meters optimaal worden benut.”

Permanente kwaliteit
De modules zijn zowel geschikt voor permanente als tijdelijke bouw. Met name dat laatste is nu een uitkomst, omdat tijdelijke bouwvergunningen veel sneller worden verleend. En ook de bouw gaat aanzienlijk sneller, zonder in te boeten aan kwaliteit, aldus Hogendoorn. “Met Circle kunnen wij in slechts een paar dagen tijd tijdelijke bouw met een permanente bouwkwaliteit realiseren.”

www.cascototaal.com