Op 29 maart staan bedrijven in de bouw-, installatie- en onderhoudssector extra stil bij veiligheid op het werk. Brancheverenigingen Bouwend Nederland, Techniek Nederland, OnderhoudNL en Aannemersfederatie Nederland organiseren dan namelijk de zevende editie van de Bewust Veilig-dag. Dit jaarlijks terugkerende initiatief is bedoeld om het bewustzijn rond veiligheid op het werk te vergroten en zo ongevallen te voorkomen. Om de bedrijven te helpen zijn er op 29 maart drie live online toolboxen bij te wonen.

Ruim vierhonderd bedrijven
Dat veilig werken belangrijk is, snapt iedereen. Toch gebeuren er nog altijd te vaak ongelukken, soms zelfs met dodelijke afloop. De Bewust Veilig-dag helpt bij het creëren van bewustzijn over wat er mis kan gaan en hoe dit kan worden voorkomen. Jaarlijks doen honderden bedrijven uit de bouw-, techniek- en onderhoudssector mee om dit onderwerp ook bij hun werknemers onder de aandacht te brengen. Zo telde de Bewust Veilig-dag van 2022 ruim vierhonderd deelnemers en worden er bij de komende editie nog meer verwacht.

Online toolboxen
Hoe ziet deze dag er dan precies uit? Dat bepaalt ieder deelnemend bedrijf zelf. Ieder initiatief is welkom, als veiligheid en gezondheid op het werk maar centraal staan. Wel biedt de organisatie zelf genoeg mogelijkheden om deze dag invulling te geven. Zo kunnen bedrijven zich aanmelden voor één (of meer) van de drie online toolboxen die zij tijdens de Bewust Veilig-dag kunnen volgen. In een halfuur tijd worden werkgevers en werknemers bijgepraat over onderwerpen als elektriciteit op de bouwplaats, omgaan met werkdruk en werken met ladders en trappen. Uiteraard is daarbij ook alle gelegenheid om vragen te stellen.

Bewust Veilig-krant
Daarnaast is ook de jaarlijks terugkerende Bewust Veilig-krant weer te downloaden. Daarin worden verschillende potentiële gevaren op het werk behandeld: wat gaat er nog vaak mis en wat kunnen werkgevers en werknemers doen om deze gevaren in te perken? Onderwerpen die dit jaar aan bod komen zijn onder meer werken op hoogte, aanrijdgevaar en elektrische installaties op de projectlocatie. De krant is in zowel A4- als A3-formaat te downloaden en uit te printen om onder de eigen werknemers te verspreiden. 

Webshop met promotiemateriaal
Nieuw dit jaar is de webshop met promotiemateriaal. Via www.bewustveilig.com/webshop zijn verschillende producten beschikbaar waarmee bedrijven aan hun werknemers, relaties en stakeholders kunnen laten zien dat zij meedoen met de Bewust Veilig-dag. Sommige producten zijn zelfs te personaliseren met de eigen bedrijfsnaam en -logo. Onder meer de pennen, posters, automagneetstickers en bouwhekdoeken werden al in grote aantallen ingekocht. 

Eigen initiatieven
De organisatie biedt dus genoeg hulpmiddelen aan om bedrijven voor en tijdens de Bewust Veilig-dag op weg te helpen. Maar uiteraard zijn ook eigen initiatieven van harte welkom. Tijdens de voorgaande edities kwamen al veel leuke ideeën voorbij, zoals eigen toolboxen, pubquizzen, fotowedstrijden en nog veel meer. Om bedrijven een idee te geven van de mogelijkheden, zijn deze voorbeelden verzameld op de inspiratiepagina op www.bewustveilig.com. 

Aanmelden
Uiteraard is de hoop dat zoveel mogelijk bedrijven uit de bouw-, techniek- en onderhoudssector zich aanmelden, om zo gezamenlijk het aantal arbeidsongevallen terug te dringen. Deelname is gratis en inschrijven is volledig vrijblijvend. Scan de qr code om je aan te melden.