Leroy Ranglek (23) ging van freelancer in de horeca naar klusjesman|
Leroy Ranglek (23) ging van freelancer in de horeca naar klusjesman| |

Steeds meer jongeren kiezen voor een baan in de bouw

bouw
Al lange tijd kampt de bouwnijverheid met een krappe arbeidsmarkt. Gelukkig begint het tij te keren en kiezen steeds meer starters en zij-instromers voor een baan in de bouw. Eén van de redenen hiervoor is dat sommigen Nederlanders door de pandemie een andere baan moeten zoeken. Voor Leroy Ranglek (23) uit Amsterdam betekende de pandemie een ommekeer in zijn carrière. Waar hij eerst fulltime achter de bar stond, werkt hij nu als klusjesman bij klusjesplatform Zoofy.
Omdat Leroy als freelancer werkte in de horeca, voelde hij aan het begin van de pandemie dat het tijd werd zijn horizon te gaan verbreden. Nu werkt hij al twee jaar via Zoofy en verdient hij drie keer zoveel als voor de pandemie. Inmiddels is hij ook begonnen met een studie in werktuigbouwkunde aan de Hogeschool van Amsterdam.
Puzzels oplossen Leroy voert steeds meer werkzaamheden uit, zoals het bouwen van kasten, het maken van sloten en deurklinken, beitelen en zelfs loodgieters klussen. Wat Leroy leuk vindt aan het klusjeswerk? “Ik zie het als lego, IKEA meubelen in elkaar zetten is echt een soort lego. En bij andere klussen zie ik het als een puzzel die je moet oplossen.” Hij wordt dan ook steeds behendiger in het oplossen van deze puzzels. “In het begin was ik wel 13 uur bezig met het bouwen van een inloopkast, nu heb ik dat binnen 5 á 6 uur klaar,” aldus Leroy.
Jongeren in de bouw Zoofy is blij met de ontwikkeling dat er meer jongeren en zij-instromers voor de bouw kiezen. Waarom is dit zo belangrijk? Arthur de Leeuw, oprichter van Zoofy: “Door de vergrijzing gaat de oudere generatie de komende jaren afscheid nemen van de bouw en klusjes wereld. Ondertussen groeit de vraag naar klusjes alleen maar door, onder andere door de krappe woningmarkt, stijgende energieprijzen en verduurzaming.” Vergeleken met een aantal jaar terug zijn er nu zo’n 33,3% meer instromers in bouwopleidingen, blijkt uit cijfers van het Economisch Instituut voor de Bouw. “Dat is mooi, maar dit moet nog veel meer worden, want de krapte op de arbeidsmarkt in de bouw houdt aan,” aldus Arthur de Leeuw.
Nieuw tijdperk Voor Leroy is er een nieuw tijdperk aangebroken in zijn leven. Binnenkort begint hij aan een stage voor zijn studie en daarnaast blijft hij nog klusjes doen via Zoofy. Of hij nog terug naar de horeca gaat nu het weer open is? “Misschien af en toe achter de bar, maar alleen als ik het echt leuk vind. Voor het geld hoeft het niet meer, want ik verdien nu erg goed als klushulp.” Hij zou het werk dan ook zeker aan andere jongeren aanraden. Lees hier het volledige interview met Leroy Ranglek.
Leroy Ranglek (23) ging van freelancer in de horeca naar klusjesman|