Afbeelding

Steeds vaker gekozen voor slimme & gekoppelde rookmelders

bouw

1 juli 2022 ging de verplichting van rookmelders in voor ieder huis en op iedere verdieping. Er kwam dan ook een run op rookmelders. Wat opvalt is dat men steeds vaker kiest voor de nieuwste snufjes op rookmelder gebied. Namelijk rookmelders die smart zijn en koppelbaar met elkaar. Zo redden rookmelders nog vaker levens.

Voordeel van slimme rookmelder Kijken we naar de beste rookmelder, dan zien we dat onder meer de Google Nest Protect V2 als beste uit de test komt. Net als andere slimme rookmelders. En dat is niet voor niets. Deze smart apparaten kun je namelijk aan een app koppelen. Zo krijg je een melding op je smartphone als er iets aan het roken is op een andere verdieping. En die notificatie krijg je dus ook als je niet thuis bent. Zo weet je wanneer het tijd is om actie te ondernemen.

Smart rookmelders koppelen Zoals benoemd moet je dus op iedere woonlaag een rookmelder hebben. En dat is natuurlijk wel zo veilig. Maar hoe weet je nu zeker dat je het alarm hoort als je beneden aan het tv kijken bent terwijl boven je wasmachine in de fik vliegt? Tja, in worst case scenario hoor je het gewoon niet, en voor je het weet is het een en ander in rook opgegaan. Met gekoppelde rookmelders help je dit probleem uit de wereld. Het wil zeggen dat wanneer je rookmelder boven rook detecteert, hij een signaal stuurt naar alle rookmelders in huis, waardoor die ook afgaan. Zo weet je zeker dat je het geluid hoort.

Rookmelder vervangen Ook al had je al een rookmelder op iedere verdieping, het loont toch om even te checken of ze nog wel goed werken. Het is aanbevolen om je rookmelders sowieso iedere tien jaar te vervangen. Verder kun je ze het beste even maandelijks checken. Dat is met een slimme rookmelder sowieso een stuk eenvoudiger. Je hoeft niet op een stoel te gaan staan om erbij te kunnen, maar kunt eenvoudig via je app controleren of de rookmelder naar behoren werkt. Overigens kun je daarnaast wel eens in de zoveel tijd je melders even vrijmaken van stof, want veel stof kan uiteindelijk de werking beïnvloeden.

Deze apparaten veroorzaken brand In principe kan ieder huishoudelijk apparaat kortsluiting krijgen. Apparaten die wat extra aandacht verdienen zijn sowieso de wasdroger en wasmachine, waarbij die eerste het meest vatbaar is in verband met de combinatie van droge pluizen en warmte. Ook keukenapparaten lopen risico. Hoe ouder het apparaat, hoe groter de kans op kortsluiting en defect normaliter is. Zo zien we dat ook oude airfryers de afgelopen jaren al meerdere keren voor een keukenbrandje hebben gezorgd. Heb je nog een oud model staan? Bekijk dan zeker even de airfryer test en investeer in een nieuwer en veiliger model.

Extra opties van rookmelders Naast dat men steeds vaker kiest voor slimme en gekoppelde rookmelders, is te merken dat mensen ook steeds meer waarde hechten aan andere functies. Zo kan een combimelder bijvoorbeeld zowel rook als brand melden. Er zijn zelfs modellen die al een melding geven bij het detecteren van afwijkende hitte. Sommige rookmelders hebben bovendien noodverlichting die automatisch inschakelt wanneer het nodig is. Dat is handig, want zo kun je tijdens extreme rookontwikkeling gemakkelijker de weg naar buiten vinden. Mocht je nu nog nieuwe rookmelders willen kopen? Kies dan in ieder geval modellen die het Europese keurmerk EN 14604 hebben, dit op aanraden van de Brandweer.