Sagro sterk met Hitachi-graafmachines en Pladdet-aanbouwdelen

Heimachines stampen gestaag betonpalen de Zeeuwse klei in. Het water in de gegraven vijvers glanst blauwgroen in de zon. In het midden van dit bouwterrein in Nieuwvliet is machinist Jacky Bakker bezig met het verplaatsen van immense bergen grond. Hij houdt nogal van opschieten en is dan ook in zijn nopjes met de felle Hitachi ZX225US-7 2P. Jacky Bakker werkt bij De Bokx (onderdeel van Sagro) en zit sinds zijn 18e op de graafmachine. “Ik ben nu 56 dus heb heel wat machines onder mijn achterwerk gehad. Met deze ben ik erg blij. Hij functioneert de hele dag door uitstekend.” 

Sagro heeft een kleine twintig machines van Hitachi en neemt die sinds 1996 af bij Pladdet. Het exemplaar dat figureert in de BouwMagazine-fotoserie is door Pladdet voorzien van een draaikantelstuk met grijpermodule van SMP en een graafbak. “De Hitachi is een ideale machine voor werkzaamheden zoals het bouw- en woonrijp maken van percelen, de aanleg van wegen, voorzieningen voor riolering en elektra, bruggen, groen, waterpartijen en hekwerken. De Bokx voert al dit civiele werk en de infra uit binnen dit project. 

Veelzijdige en uitdagende branche
Marcel de Jonge is samen met zijn broer Raoul eigenaar van Sagro. Hun bedrijf heeft meerdere locaties, waaronder een vestiging in Rotterdam, en telt in totaal 40 hectare bedrijfsterrein. Marcel: “We zijn sinds 1995 eigenaar van Sagro dat in 1965 is opgericht. Sagro is een multidisciplinair bedrijf. We slopen, doen civiele werkzaamheden en houden ons bezig met milieu, recyclen en transport. Het is een veelzijdige en uitdagende branche. Circulariteit en recyclen worden steeds belangrijker, sloop en afbreken wordt steeds complexer. We lopen hierin graag voorop. Goed materieel helpt ons daarbij.” De andere bedrijfsonderdelen van Sagro zijn: Sagro Aanneming, Sagro Decom, Kole Transport en Innovarec. Sagro Aanneming is gevestigd in ’s-Heerenhoek en is gespecialiseerd in infra, milieu en sloop.

Hier strijkt BouwMagazine met uitgever, fotograaf en redacteur neer voor een gesprek met Marcel en met Peter van Liere, verkoopadviseur bij Pladdet. Pladdet is dealer van Hitachi in Zuid-West Nederland en het Vlaamssprekende gedeelte van België en levert sinds 1996 Hitachi graafmachines en Pladdet aanbouwdelen aan Sagro. Pladdet is opgericht in 1943 als agrarisch loonbedrijf. Toen na de Tweede Wereldoorlog de vraag naar machines toenam, speelde Pladdet hierop in. Inmiddels staan Jonathan de Putter en Gerrit Cazant er aan het hoofd. De vader van Jonathan was een zwager van Ko Pladdet wiens vader een van de oprichters was. Pladdet is dus net als Sagro een familiebedrijf. Marcel: “Ik kom al bij Pladdet sinds 1988. Ze zitten hier om de hoek in Biervliet, hebben een eigen werkplaats met magazijn en service-afdeling. De tekenaars en engineers van Pladdet kunnen alles ontwerpen waar wij om vragen.” 

Comfort en werkplezier
De inkoop van nieuw materieel voor alle bedrijfsonderdelen ligt bij Marcel. Bij de aanschaf van bijvoorbeeld de eerder genoemde Hitachi heeft hij de wensen en eisen van De Bokx meegewogen. Op de bouwplaats in Nieuwvliet spreken we de bedrijfsleider van De Bokx, Menno Paaimans. “We zochten een compacte kraan waarmee we ook in binnensteden uit de voeten kunnen, bijvoorbeeld als we de aanleg van wegen en kabels moeten doen op een plek waar een kerk of slooppand plaatsmaakt voor een klein aantal woningen.” De keuze voor een binnendraaier van Hitachi was dan ook een logische.  “Deze binnendraaier met triple giek en een groot hefvermogen is optimaal in te zetten in kleine ruimten.” Peter legt uit: “Niet alleen de achterzijde  is compact, ook de voorzijde heeft een kleine draaicirkel. Hierdoor kan deze machine in een straat met een breedte van 4,5 meter, vrij ronddraaien. Menno gaat verder: “Onze andere wens was een voor de machinist gebruiksvriendelijke graafmachine. Veel binnendraaiers hebben een kleine cabine, deze heeft een volwaardig exemplaar.” Ook het 270 graden camerasysteem, de treeplanken, LED werkverlichting en de overdrukinstallatie dragen bij aan het comfort en dus het werkplezier van de machinist. Menno: “Ik ben dan ook blij om te horen dat machinist Jacky er zo tevreden over is. Een binnendraaier heeft een ander kantelpunt dan een grote kraan, maar onze machinist ervaart de stabiliteit als uitstekend.” Comfortabele machines en aanbouwdelen dragen bij aan het behoud van medewerkers. “We laten ermee zien dat we onze mensen waarderen.” Eis van Sagro is dat de machine moet voldoen aan de nieuwe emissienorm, de Stage V-norm.

‘Voor ons is Pladdet een one-stop-shop’
De CEO van Sagro kocht zijn eerste Hitachi in de jaren ’80 van de vorige eeuw. “Dat was de UH 083, oftewel een rupsgraafmachine en één van de eerste machines die Hitachi in Nederland op de markt bracht.” Sinds 1996, het moment waarop Pladdet het dealerschap van Hitachi verwierf, spreken Marcel en Peter elkaar regelmatig over nieuwe machines, aanbouwdelen, aanpassingen, onderhoud en reparaties. “Pladdet is voor ons een partner die ons ondersteunt en er staat als er een probleem met een machine is. Voor ons is Pladdet een one-stop-shop. We kopen er een Hitachi machine, zij bouwen hem, zo nodig, in eigen werkplaats om naar onze wensen en eisen. De ene keer willen we er bijvoorbeeld een giekaanpassing op , de andere keer een bak, schaar of vergruizer.” Het materieelpark van Sagro is indrukwekkend: het bedrijf heeft vijftig hydraulische kranen. “De grotere machines vanaf 25 ton, ongeveer dertig procent van het totaal, zijn van Hitachi. De hydraulische kranen van dit merk zijn erg geschikt voor het sloopwerk dat we doen. Een deel gebruiken we ook bij grondwerk.”

In breedte verstelbare onderwagen voor eenvoudig vervoer
Marcel omschrijft zichzelf als merktrouw. “We kochten onze eerste Hitachi in een tijd dat er weinig verschillende merken waren. Inmiddels kopen we materieel van meerdere merken, maar van Hitachi gaan we nooit af. Het merk bevalt erg goed.” Pladdet is ook specialist in aanbouwdelen. Peter: “Die hebben we voor elk soort machine, van 500 kilo tot 100 ton. We maken dus aanbouwdelen voor mini-gravers, grote graafmachines en wielladers. Wij verkopen compleet materieel, dus inclusief bakken, snelwissels en grijpers. Onze klanten hebben daardoor één offerte en aanspreekpunt, dat praat zoveel makkelijker. Wij weten bijvoorbeeld exact wat voor werk ze bij Sagro en De Bokx doen, hierdoor kunnen we het juiste advies geven en is er achteraf  geen discussie.” Pladdet is ook dealer van de aanbouwdelen van SMP. Marcel: “Die werken uitstekend samen met een Hitachi. Peter en ik hebben een Liebherr 974, een 120 tons-machine,  door Pladdet laten voorzien van een speciaal driedelig demolition front, dat werkt echt fantastisch.” Op dit moment laat Marcel een 55-tons Hitachi ZX490LCH-7 aanpassen. “Dit wordt een sloopmachine, met een driedelig demolition front met een maximale werkhoogte van 28 meter. Deze giek kunnen onze machinisten straks eenvoudig hydraulisch wisselen met de standaard graafgiek. De machine zal worden voorzien van een hydraulisch in breedte verstelbare onderwagen. Hierdoor is de machine in ingeschoven toestand eenvoudig met een dieplader, en zonder extra vergunning, te transporteren. Eind dit jaar zal deze machine klaar zijn.” 

Hitachi geeft vertrouwen
Marcel somt de pluspunten van Pladdet op: “Goede service, een eigen werkplaats, ze zitten vlakbij, lossen al onze vraagstukken op, leveren uitrustingsstukken met uniforme koppelingen zodat ze uitwisselbaar zijn.” Een goede samenwerking tussen opdrachtgever en leverancier draagt bij aan efficiënt werken en dat wordt steeds belangrijker mede door het tekort aan personeel. Menno: “Als je samen met leveranciers kunt werken aan procesverbetering en automatisering dan kun je mooie stappen maken.” Vertrouwen speelt hierin ook een rol en dat zit tussen Marcel van Sagro en Peter van Pladdet meer dan goed. Menno: “En dat vertrouwen hebben we ook in de machines van Hitachi,  een machine van Pladdet doet altijd wat ‘ie moet doen. En als onze opdrachtgevers zien dat we goed materieel hebben, dan geeft hen dat vertrouwen in ons.” 

Fantastische machine
Nog even terug naar de werkzaamheden aan het vakantiepark. Over een paar weken verrijzen hier de eerste vakantiewoningen, de prefab betondelen staan al klaar. In totaal staan hier eind 2023 78 luxe vakantiewoningen voor gezinnen en groepen, een groot deel met eigen zwembad. Het strand ligt op fietsafstand. Machinist Jacky is hier voorlopig nog niet klaar. Gelukkig schijnt de zon en werkt de geboren en getogen Zeeuw in een fantastische machine.  

De HITACHI ZX225USLC-7 heeft het nieuwe TRIAS III hydraulisch systeem. Dit systeem bestaat uit 3 hydraulische pompen en een verbeterd ventielenblok waardoor de machine een bijzonder gunstig brandstofgebruik heeft gecombineerd met een optimaal bedieningscomfort. De ISUZU 4HK dieselmotor voldoet aan de nieuwste STAGE 5 emissienorm. Uniek is de toepassing van olie sensoren die continu de kwaliteit monitoren van zowel motor-, als hydrauliek olie.

Tekst: Sara Terburg
Fotografie: Danny Vermeulen – Hangloose

Hitachi 50 jaar; celebrating success, building our future
Hitachi Construction Machinery (Europe) NV werd opgericht in 1972 als de Europese dochteronderneming van HCM Group. HCME opende voor het eerst haar deuren in Oosterhout (Nederland) met slechts vier medewerkers onder leiding van de heer Okajima. In 2022 vieren ze bij HCME hun 50 jarig bestaan! Daarom zouden ze graag met hun werknemers, dealers en partners deze mijlpaal vieren door de gebundelde krachten onder de aandacht te brengen. Zo ook bij de twee Nederlandse vestigingen van Hitachi; Oosterhout, waar zich de afdelingen verkoop, service en onderdelen bevinden. Van hieruit wordt de verkoop aangestuurd en worden nieuwe machines naar wens van de klant opgebouwd. Natuurlijk wordt hier ook aan onderhoud en reparatie van machines gedaan. In Hoogeveen bevindt zich een servicevestiging. Klanten in deze regio kunnen hier terecht voor onderdelen, service en reparatie.

Pladdet als Hitachi dealer
In deze reportage wordt de Hitachi dealer: Pladdet uitgelicht. In de polder in het Zeeuws-Vlaamse Biervliet vindt u het familiebedrijf Pladdet. Pladdet bestaat al ruim 75 jaar en is specialist in het produceren en leveren van kwalitatief hoogwaardige aanbouwdelen en machines. Ieder jaar produceren ze 5.000 aanbouwdelen en leveren ze 100 nieuwe machines. Naast Pladdet, zijn er over heel het land niet alleen Hitachi dealers maar ook Hitachi’s eigen vertegenwoordigers beschikbaar voor al uw vragen over de aanschaf van een Hitachi machine. 

Benieuwd bij wie u in uw regio moet zijn?
Scan dan de QR-code!

Standaard een Hitachi service en inzet
Naast machines, onderhoud en onderdelen wordt aan de Hitachi total package de garantie van Hitachi toegevoegd. Want naast de drie servicecontracten die je bij Hitachi kan afnemen wordt er standaard een Powertrain Garantie aangeboden. Bij deze Powertrain Garantie bent u verzekerd van 5 jaar (met een max van 9.000 uur) lang garantie die u en uw machine verdienen. Dat hoort bij de optimale service en inzet die Hitachi Construction Nederland u biedt!

Filters & Olie
Een van de belangrijkste manieren om de operationele en onderhoudskosten te verminderen is de systemen van de machine schoon te houden. Hitachi filters zijn ontwikkeld om superieure reinheid te verschaffen en verlengen de levensduur van de componenten. Ze worden getest om de best mogelijke kwaliteit te behalen voor zowel de filters als de machines. Originele filters zullen zorgen voor een betere efficiëntie en lange-termijn financiële voordelen. Hitachi heeft ook originele oliën ontwikkeld om de levensduur van de machine en de periode tussen olieverversingen te verlengen. Er is keuze uit motorolie, asolie, hydrauliekolie en transmissieolie. Voordelen voor de gebruiker zijn bijvoorbeeld: verversingsintervallen van 5000 uur, bescherming van de hydraulische componenten en is geschikt om in zware en vochtige omstandigheden perfect te functioneren.

Hitachi als total package
U kunt bij Hitachi en de Hitachi dealers niet alleen terecht voor enkel de machines. Ook staat Hitachi om hun optimale service bekend. Als ondernemer wilt u dat uw machines optimaal resultaat leveren. Dit betekent kiezen voor de hoogste kwaliteit en service, maar ook kiezen voor kosten die zo efficiënt mogelijk worden gespendeerd. Als u regelmatig onderhoud pleegt, verhoogt u de bedrijfszekerheid van de machine en behoudt de machine zijn waarde. Hiervoor heeft Hitachi een serviceorganisatie die er al bijna 50 jaar voor zorgt dat de inzet en capaciteit van uw Hitachi machine gewaarborgd is en blijft. Hitachi biedt al jaren betrouwbare oplossingen voor al uw werkzaamheden. Niet alleen voor onderhoud en reparatie, maar ook voor originele Hitachi onderdelen zoals filters en olie. Ook voor onderdelen kunt u bij Hitachi terecht of wordt u gekoppeld aan een dealer als Pladdet voor verschillende aanbouwdelen voor op maat gemaakte oplossingen.

Hitachi Construction Machinery
Souvereinstraat 20
4903 RH Oosterhout

T 0162 – 484 310
E info@hitachicm.nl
W www.hitachicm.nl

Pladdet BV
Paulinaweg 6
4521 RE Biervliet

T 0115 – 481 351
E info@pladdet.nl
W www.pladdet.nl

Sagro Aannemingsmaatschappij Zeeland B.V.
Heinkenszandseweg 22
4453 VG ‘s-Heerenhoek

T 0113 – 351 710
E info@sagro.nl
W www.sagro.nl

Aannemingsbedrijf De Bokx B.V.
Ambachtsstraat 20
4538 AW Terneuzen 

T 0115 – 613 876
E info@sagro.nl
W www.sagro.nl