TBI-bedrijven gaan Tweede Kamer renoveren

bouw
Vandaag hebben het Rijksvastgoedbedrijf en drie TBI-bedrijven een samenwerkingsovereenkomst getekend voor de renovatie van de Tweede Kamer. “Bijzonder eervol dat wij deze renovatie op ons mogen nemen”. Vanaf de zomer van 2021 wordt de uitvoering van de opdracht gezamenlijk aangevangen.
De renovatie van de Tweede Kamergebouwen binnen het Binnenhofcomplex wordt gerealiseerd door een combinatie van TBI-bedrijven. J.P. van Eesteren verzorgt de bouwactiviteiten, Croonwolter&dros realiseert de installaties en Aannemingsbedrijf Nico de Bont neemt de restauratiewerkzaamheden van de rijksmonumenten voor zijn rekening.
Eerder betrokken Vanaf september dit jaar, voordat de uitvoering van de renovatie echt begint, worden de bedrijven al betrokken als adviseur voor het definitief ontwerp en bij de diverse onderzoeken in de gebouwen. De onderzoeken beginnen zodra de gebouwen leeg zijn.
Kennis en expertise “Met de combinatie van TBI-bedrijven halen we de nodige kennis en expertise binnen, die voor een zorgvuldige en beheerste realisatie van het project noodzakelijk is. Ik ben er trots op dat dit goed gelukt is. En ik heb veel vertrouwen in het realisatieteam”, aldus Marc Unger, projectdirecteur renovatie Binnenhof.”
Terug na dertig jaar “Bijzonder eervol dat wij de renovatie van De Tweede Kamer op ons mogen nemen”, aldus Marco Peppel, directievoorzitter J.P. van Eesteren. “De rijke geschiedenis en de gevarieerde architectuur spreken enorm tot de verbeelding.” “Een groot deel van het gebouwencomplex bestaat bovendien uit rijksmonumenten”, voegt Boudewijn de Bont, directeur van Nico de Bont toe. “Restauratie daarvan is een kolfje naar de hand van onze vakmensen.” Mark van Wordragen, directeur Croonwolter&dros: “Wat het voor ons extra bijzonder maakt, is dat we na bijna dertig jaar terugkeren. In 1992 realiseerden J.P. van Eesteren en Croonwolter&dros namelijk de nieuwbouw van het onderkomen van De Tweede Kamer der Staten-Generaal, naar het ontwerp van Pi de Bruijn. Nu vormen we gedrieën een sterke combinatie waarmee we het hart van de democratie klaarmaken voor de toekomst.”
Volledig digitaal De ondertekening betekende eigenlijk de eerste ‘live’ bijeenkomst van opdrachtgever en opdrachtnemers. Vanwege de COVID19-maatregelen zijn alle voorbereidingen en afstemming volledig digitaal en via videoconferencing afgehandeld. Met succes! Deze opdracht betreft het grootste deel van de renovatie van het Binnenhofcomplex. In een eerder stadium is al bekend gemaakt welke partijen de Eerste Kamer, Raad van State en het gebouwdeel Algemene Zaken gaan restaureren.
Over het Binnenhofcomplex en de renovatie ervan Op het Binnenhof in Den Haag zetelen de Eerste en Tweede Kamer, Raad van State en het ministerie van Algemene Zaken. Het Rijksvastgoedbedrijf is eigenaar van het Binnenhofcomplex, een acht-eeuwen oud monument dat continu ‘in bedrijf’ is. Na een periode van intensief gebruik kampt het Binnenhof met veel technische en bouwkundige gebreken. Grootschalige renovatie is noodzakelijk voor meer veiligheid en betere (werk)omstandigheden voor gebruikers en bezoekers. En om het cultureel erfgoed voor de lange termijn te behouden.
Over TBI-bedrijven J.P. van Eesteren, Croonwolter&dros en Nico de Bont
J.P. van Eesteren is een landelijk opererende utiliteitsbouwer met vestigingen in Gouda, Amsterdam en Houten. De projectportefeuille omvat een mix van nieuwbouw en herbestemming, verduurzaming en planmatig onderhoud. Onder het motto ‘gebouwen slimmer maken’ ontwerpt, realiseert en onderhoudt J.P. van Eesteren technisch en organisatorisch complexe projecten met een hoog ‘bouw IQ’.
Croonwolter&dros is toonaangevend in intelligente elektrotechnische-, werktuigbouwkundige-, automatiserings- en informatiseringsoplossingen. Met 3.000 medewerkers, vestigingen door heel Nederland en een omzet van 600 miljoen euro, is het actief in utiliteit, industrie en infra én draagt bij aan het duurzaam presteren van zijn klanten.
Aannemingsbedrijf Nico de Bont is een toonaangevende speler in de markt van restauratie, herbestemming en verduurzaming van historisch erfgoed. Vanuit vestigingen in Vught en Amsterdam wordt gewerkt aan de meest uiteenlopende projecten. Groot en klein. Oud en ‘jong’. In bezit van grote organisaties of gekoesterd door particulieren. Met vakmanschap, respect voor het verleden en de nieuwste technieken en inzichten geven zij erfgoed door aan volgende generaties.
TBI is een concern dat onze leefomgeving op duurzame wijze vernieuwt, inricht en onderhoudt. TBI kenmerkt zich als een flexibele (netwerk)organisatie. Met negentien zelfstandige dochterondernemingen wordt marktgeoriënteerd samengewerkt binnen de segmenten Techniek, Bouw & Ontwikkeling en Infra. Gemiddeld werken er 6.000 medewerkers (fte’s) binnen TBI. De totale bedrijfsopbrengst van 2019 bedroeg €1.850 miljoen.
Meer informatie: jpvaneesteren.nl, croonwolterendros.nl, nicodebont.nl en tbi.nl.
Wil je meer lezen over renovatie? Lees dan verder op onze renovatie pagina