Tegellijm aanschaffen? Hier moet je op letten!

164

Ben jij van plan om binnenkort een vloer of wand te gaan betegelen? De juiste tegellijm is essentieel om zo’n klus te laten slagen. Je wilt immers voorkomen dat het tegelwerk naar verloop van tijd los gaat laten. In dit artikel lees je daarom wat de mogelijkheden zijn op het gebied van tegellijm.

1. Poeder of pasta
Je kunt grofweg twee soorten tegellijm kopen: poederlijm en pastalijm. Welke lijmsoort geschikt is voor jouw klus, hangt af van de grootte van de te plaatsen tegels, de ondergrond waarop de tegels geplaatst worden en hoe de tegels belast zullen gaan worden.

  • Poederlijm: Deze lijm maak je door een poeder aan te lengen met water. Het is belangrijk om de gebruiksaanwijzing zorgvuldig op te volgen, om mengfouten te voorkomen. Poederlijm kun je zowel op vloeren als op wanden gebruiken. De lijm is bijzonder sterk, kan een grote belasting aan en is ook nog eens voordelig geprijsd. Daarentegen droogt poederlijm relatief snel uit, waardoor het ietwat stug werkt en een beperkte verwerkingstijd heeft.
  • Pastalijm: Deze lijm is een kant-en-klare en flexibele lijm, waardoor je er gemakkelijk mee werkt en je verzekerd bent van een constante lijmsamenstelling tijdens de gehele klus. Dit gebruiksgemak betekent echter ook een hogere aanschafprijs. Pastalijm is bovendien minder sterk dan poederlijm, waardoor het ongeschikt is om op vloeren en in de buitenlucht te gebruiken.

2. Tegelkam en lijmverbruik
Tegellijm breng je aan met een tegelkam, ook wel lijmkam of lijmspaan genoemd. Het is een metalen blad, omgeven met ‘tanden’. De afstand van de tanden verschilt per tegelkam en wordt aangeduid met een nummer. Welke afstand geschikt is voor jouw klus, hangt voornamelijk samen met de grootte van de tegel. Over het algemeen geldt: hoe groter de tegel, hoe groter de vertanding dient te zijn.

Een grote(re) vertanding, betekent ook een groter lijmverbruik. Voor een goede hechting heb je tenminste 2,50 kg lijm per m2 nodig. Dit komt overeen met een tegelkam van 6×6 mm, aangeduid met nummer 12. Als je voor een grotere vertanding kiest, zul je meer lijm verbruiken.