Afbeelding

Tweedehands bestelauto kopen: aandachtspunten

advertorial
Het kan aantrekkelijk zijn om een tweedehands bedrijfswagen te kopen, omdat dit flink scheelt in je budget. Oudere exemplaren met behoorlijk wat kilometers op de teller kunnen echter wel gebreken gaan vertonen, waardoor de onderhoudskosten hoger uitkomen. Door je goed voor te bereiden op de aankoop van een gebruikte bestelbus, kan je heel wat problemen voorkomen en voor een klein prijsje een goede bestelbus op de kop tikken. Hou wel rekening met de volgende aandachtspunten om te voorkomen dat je een miskoop doet.
Check de historie De ene bestelbus is een stuk intensiever gebruikt dan de ander. Zzp’ers zijn bijvoorbeeld over het algemeen een stuk voorzichtiger met hun bedrijfswagen, omdat ze zelf verantwoordelijk zijn voor de staat van het vervoermiddel. Heeft de bus een nette chauffeur en zorgvuldige eigenaar gehad? Dan is deze waarschijnlijk goed onderhouden. Een bestelbus die echter door wisselende chauffeurs van een koeriersbedrijf wordt gebruikt, is vaak een minder goede koop omdat de kans groter is dat er minder netjes met de wagen is omgegaan. Informeer voor aankoop altijd naar de historie en doe een kentekencheck om te controleren of er ooit schade mee is gereden.
Hou er uiteraard ook rekening mee waar je jouw tweedehands bedrijfsbus koopt. Schaf deze bijvoorbeeld aan via een gecertificeerde BOVAG-garage, vraag eens rond binnen je zakelijke netwerk of je kennissenkring om erachter te komen welke garages betrouwbaar zijn of dat iemand nog wat te koop heeft staan. Op het moment dat je overweegt om een bestelauto van een particulier over te nemen, valt het aan te raden om je boekhouder om raad te vragen op het gebied van fiscale consequenties voor jouw onderneming.
Goede bestelautoverzekering afsluiten Je gebruikt jouw bestelauto vaak dagelijks voor je werkzaamheden. Het is dan ook erg belangrijk om deze direct te verzekeren bij Allianz, zodat je alle administratie op orde hebt voordat je de bestelbus in gebruik neemt. Een auto die op de balans van je onderneming staat, moet je verplicht verzekeren met een zakelijke autoverzekering. Je bent verplicht om minimaal een WA-verzekering af te sluiten, maar kunt dit ook uitbreiden met bijvoorbeeld een ladingverzekering of schadeverzekering inzittenden. Diefstal uit bestelwagens is een groot probleem, waardoor veel bedrijven inzetten op een betere beveiliging in combinatie met een uitgebreidere verzekering. In sommige gevallen ben je met jouw zakelijke autoverzekering ook verzekerd op het moment dat je tijdens een privérit schade veroorzaakt met je bestelauto. Bestelauto verzekeren regel je in een handomdraai online. Je kunt direct vergelijken, zodat jij voor de beste premie kiest. De kosten die je maakt voor het afsluiten van jouw zakelijke verzekeringen en de premie zijn aftrekbaar van de winst bij de inkomstenbelasting-aangifte. Zo rij jij dus wel heel voordelig in een zakelijke tweedehands bestelauto.
Toekomstbestendige bestelauto Veel bestelbussen die je tweedehands aan kunt schaffen, rijden op diesel. Jij bent waarschijnlijk van plan om een paar jaar met de bus te kunnen doen. Hou er dus rekening mee dat er steeds meer Nederlandse steden zijn, en andere grote steden in het buitenland, met milieuzones waaruit oudere bestelwagens met een dieselmotor worden geweerd. Tegenwoordig stappen dus ook steeds meer bedrijven over op elektrisch rijden. Controleer voordat je een grote aankoop doet of de bus die jij op het oog hebt aan alle eisen voldoet, zodat je ook klanten in de binnenstad kunt bereiken met jouw bedrijfsauto.