VA-keur is het machineveiligheidskeurmerk van brancheorganisatie Fedecom.  Jelle Bartlema, directeur van VA-keur, legt het belang van machineveiligheid uit.  “Voor machine eigenaren en – gebruikers in tal van sectoren, waaronder ook de bouw, is het van essentieel belang dat de machines waarmee zij werken storingsvrij en veilig functioneren. Goed werkende en veilige machines zorgen voor meer werkplezier, machine betrouwbaarheid, minder stilstand, en daarmee uiteindelijk voor minder kosten”, aldus Bartlema. “Daarnaast geldt vanuit de Arbowet dat werkgevers een zorgplicht hebben om hun werkmaterieel periodiek te laten keuren door een deskundige. En voor al uw machines kunt u terecht bij één keurmerk: VA-keur!”

VA-keur wordt uitgevoerd door zo’n 270 erkende en onafhankelijk gecertificeerde VA-keur bedrijven die zijn aangesloten bij de brancheorganisatie Fedecom. Het is breed toepasbaar voor klein elektrisch- of motor aangedreven handgereedschap , tot grotere machines als  (mini)shovels, heftrucks, hoogwerkers en verreikers. Kortom allerhande machines en equipment die worden gebruik in de tal van sectoren waaronder ook de bouw. 

Volgens Bartlema is  het onafhankelijk en deskundig keuren van de machines nog niet zo’n vanzelf-sprekendheid voor veel machine eigenaren. Het beeld is dat alle eisen en verplichtingen het ingewikkeld en duur maken. Dat is echter misplaatst. Wanneer er regulier onderhoud moet gebeuren aan je machine is het nog maar een zeer kleine stap naar een volwaardige keuring van je machine. Pas dan heb je het formeel én wettelijk goed geregeld! De unieke VA-keur sticker geldt hierbij als een bewijs dat de machine is goedgekeurd. Het is dus niet ingewikkeld, het levert meer bedrijfszekerheid, een langere levensduur en, het allerbelangrijkste, meer veiligheid op! 

Die veiligheid moet  echt top of mind zijn. Er gebeuren helaas nog ieder jaar veel te veel ongevallen met machines , ook met dodelijk afloop. VA-keur is actief participant in het platform Veilig op 1 waarin verschillende organisaties de handen in een hebben geslagen en campagne voeren om het aantal ongelukken  terug te dringen. Dit onder het motto: Ik werk veilig en veilig werken doen we samen. Door middel van allerlei campagnes en promotiemiddelen zoals posters, toolkits en aandachtsfilmpjes probeert het platform Veilig op 1 het veiligheidsbewustzijn te vergroten van de mensen en bedrijven die werken met machines. Want door je echt bewust te zijn van de veiligheidsrisico’s kun je ongelukken voorkomen! 

Neem maar eens een kijkje op: www.veiligop1.nl