Veel voorkomende ongevallen in de bouw en hoe deze te voorkomen

246

De bouw is een gevaarlijk vak. Je werkt met zware machines en gereedschappen bovenop gebouwen en steigers. Je loopt ook risico op brandwonden door chemicaliën. Het is dus belangrijk om te weten hoe je jezelf kunt beschermen tegen letsel of overlijden bij een ongeval. Een manier om jezelf te beschermen tegen vallen, uitglijden en brandwonden is door ervoor te zorgen dat je de juiste veiligheidsuitrusting draagt. Het dragen van een paar veiligheidsschoenen dames, handschoenen en een veiligheidsbril kan veelvoorkomende ongevallen in de bouw voorkomen.

Vallen van hoogte
Vallen van hoogte is een serieus gevaar in de bouw. In 2017 waren valpartijen verantwoordelijk voor ongeveer 2.500 arbeidsongevallen, waarbij 658 werknemers om het leven kwamen. Houd je werkgebied schoon om jezelf en je medewerkers te beschermen tegen valpartijen en verwondingen. Dit maakt het gemakkelijker om gevaren te herkennen, zoals struikelgevaar of gaten die een val kunnen veroorzaken. Vermijd werken op ladders met ontbrekende of beschadigde treden. Het is beter om een ​​andere ladder te gebruiken in plaats van een onveilige te repareren. Als je de ladder niet kunt vervangen vanwege tijdgebrek of andere factoren, zorg er dan voor dat er iemand anders in de buurt is die kan helpen in het geval van een val.

Uitglijden en struikelen
Uitglijden en struikelen zijn de meest voorkomende oorzaak van ongevallen in de bouw. Zelfs een kleine hoeveelheid water op de vloer kan een harde val tot gevolg hebben. Loop waar mogelijk niet op natte oppervlakken. Draag antislip schoenen of werklaarzen met een goede grip bij het werken met gevaarlijke stoffen of als het buiten regent. Als je niet zeker weet of je schoenen slipvast zijn, test ze dan met een stuk keukenpapier. Zet een voet plat op het keukenpapier en til vervolgens je andere voet op. Als er enige beweging is of scheuren door wrijving tussen je schoenzool en de papieren handdoek, zullen die schoenen waarschijnlijk niet voldoende bescherming bieden.

Ongevallen met zware machines
Ongevallen met zware machines behoren tot de meest voorkomende in de bouw. Ze zijn ook enkele van de gevaarlijkste. Om deze ongevallen te voorkomen, moet je ervoor zorgen dat je een spotter gebruikt bij het bedienen van zware machines. Draag ook beschermende kleding zoals laarzen met stalen neuzen en oogbescherming. Gebruik het juiste gereedschap voor de klus, zodat je jezelf of anderen niet verwondt als er iets misgaat.