Veilig lopen in de bouw

bouw
In 2019 kwamen achttien bouwvakkers tijdens hun werk om het leven, twee minder dan in 2018 en 2017. Nul dodelijke bouwongevallen per jaar. Dat moet het zijn. Dat vindt Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland.
Instructie Om iedere werknemer in de bouw met hetzelfde kennisniveau over veiligheid de bouwlocatie op te sturen, is er de Generieke Poortinstructie. Een algemene instructie en toets om veilig gedrag op de bouwlocatie te verhogen. Sinds 1 april 2019 is de GPI verplicht gesteld voor alle bouwbedrijven die deelnemen aan de Governance Code Veiligheid in de Bouw. Dat zijn zo’n 200.000 bedrijven.
Oorzaken De meest voorkomende oorzaken van ongevallen in de bouw zijn tijdsdruk, groepsdruk, overmoed en nonchalance. Met de campagne Eerst veilig, dan verder worden bouwmedewerkers met passende video’s duidelijk gemaakt van de risico’s en het gebruik van beschermingsmiddelen.
Bewustwording Een mannetje wat verschijnt op de helm van de bouwmedewerker probeert de bouwmedewerker over te halen om de makkelijke, en dus onveilige weg te kiezen. Het zijn voor medewerkers herkenbare situaties die in de alledaagse praktijk meermalen voorkomen. De bewustwording moet leiden tot het besef dat veiligheid voorop staat. De campagne bestaat uit video’s, banners, posters en advertenties en een website: eerstveilig.nl.
Middelen Er zijn meerdere persoonlijke beschermingsmiddelen. Hoofd, voeten en handen vormen een basisuitrusting op de bouwplaats. Werk- en veiligheidsschoenen bieden medewerkers bescherming van de voetzolen, beschermen tegen uitglijden en tegen vallende voorwerpen.
Schoenen Werkschoenen dienen te voldoen aan een Europese veiligheidsnorm. Om hieraan te voldoen moeten de schoenen beschikken over een aantal veiligheidsaspecten. Een veel voorkomend onderdeel hiervan is de antiperforatie tussenzool van staal of kevlar. Dat zorgt ervoor dat voorwerpen niet kunnen binnendringen. Verder zijn ze vaak uitgerust met een veiligheidsneus van staal, kunstof, composiet of aluminium. De veiligheidsneus beschermt tenen tegen vallende objecten. Werkschoenen zijn verkrijgbaar met een antislip zool. Dit voorkomt uitglijden op gladde oppervlakken. Goede werkschoenen houden de voeten op de juiste temperatuur bij zowel warme als koude temperaturen. Een goede werkschoen is dan ook uitgerust met een ademende voering.
Maatwerk De pasvorm, de loopzool en de inlegzool van goede werkschoenen zijn zo gemaakt dat jij de juiste houding aanneemt tijdens het lopen en staan. Dit voorkomt blessures en andere lichamelijke klachten. Werkschoenen van Puma voldoen ruimschoots aan de gestelde normen. Iedere situatie en werkomgeving vraagt om ander schoeisel. Er zijn zes verschillende klassen te onderscheiden in veiligheidsschoenen.