Verhoging ISDE subsidies in 2022

221

De investeringssubsdie duurzame energie en besparing is voor eigenaren van woningen die investeren in duurzame oplossingen voor energiebesparing. Dit kan bijvoorbeeld voor zonnepanelen, aansluiting op een warmtenet of voor maatregelen rondom isolatie. Ook als verwerkende industrie is het natuurlijk belangrijk om hiervan op de hoogte te zijn. Hoe zit het dan met de subsidie in 2022? Daar gaan we hieronder naar kijken, zodat jij goed voorbereid bent!

Isolatie Subsidie voor 2022
Omdat het nog niet bekend is hoe lang deze subsidie precies beschikbaar zal zijn, en tegen welke voorwaarden, is er het afgelopen jaar veel verbouwd. Dit betekent ook dat het druk is bij aannemers en dat consumenten daardoor zou moeten kunnen wachten. Dit jaar was er ruim 124 miljoen euro beschikbaar voor de deze regeling, en veel mensen vragen zich af hoe dat volgend jaar zit. Dat is nog niet definitief bekend, maar we weten wel dat er eind september nog ruim 60 miljoen over was van de 124 miljoen. Ook volgend jaar is er dus nog genoegruimte om van deze subsidie gebruik te maken. De stroom van mensen die maatregelen willen nemen zal dus blijven aanhouden.

Hoe lang loopt deze subsidie nog?
De subsidie zal in principe lopen tot 2025. Deze is door de overheid in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat het verduurzamen van woningen wordt gestimuleerd. Hiermee wil de overheid ook de klimaatdoelstellingen behalen. Daarom is er ook weinig reden om aan te nemen datdeze subsidie binnenkort niet meer beschikbaar zal zijn.

Verhoging van de subsidie?
Er wordt zelfs gesproken over een verhoging van de subsidie. Op dit moment krijgt men ongeveer 20 procent terug van de kostendie je maakt voor betere isolatie. Vanaf volgend jaar wordt dit 30 procent, wat dus goed nieuws betekent. Er zal een Nationaal isolatie programma worden opgetuigd, waarmee je op twee isolatiemaatregelen 30 procent subsidie kunt krijgen. Een subsidieaanvraag kan de consument al snel enkele duizenden euro’s besparen. Dit is ook voor aanbieders van isolatie maatregelen natuurlijk een voordeel, omdat het voor klanten een minder grote investering wordt. Om voor deze nieuwe subsidie in aanmerking te komen moeten de maatregelen rondom isolatie wel worden getroffen in 2022.

Aan welke voorwaarden moet je voldoen?
Uiteraard zijn er voorwaarden verbonden aan het ontvangen van de subsidie. Om ervoor te zorgen dat consumenten daadwerkelijk in aanmerking komen voor het ontvangen van de subsidie hebben we drie belangrijke tips op een rijtje gezet.

Verstuur op tijd een subsidieaanvraag
Men heeft na het plaatsen van de nieuwe isolatie 12 maanden om de subsidie aan te vragen. Daarom zouden wij altijd aanraden om hier zo snel mogelijk mee aan de slag te gaan. Let er op dat men bij het uitvoeren van maar één maatregel niet in aanmerking komt voor subsidie. Wanneer men daarom iets later nog één maatregelen wil uitvoeren is het wel verstandig om even te wachten, zodat deze kan worden meegenomen. Attendeer de consument hierop.

Let op de minimale hoeveelheid
Om in aanmerking te komen voor subsidiemoet er minimaal een bepaald aantal vierkante meter aan isolatie worden geplaatst. Zorg er daarom voor dat je dit met de consument afstemt, om problemen te voorkomen. Ook de kwaliteit moet voldoen aan bepaalde eisen. Dit heeft weer te maken met de isolatie meldcode, die het makkelijk moet maken om subsidie aan te vragen. Men moet daarom bij elke maatregel laten zien hoeveel vierkante meter er geplaatst is, wat de kwaliteit van de isolatie is en wat het merk is. Zorg daarom dat je dit makkelijk inzichtelijk maakt.

De documenten die moeten worden ingeleverd
De facturen en bewijzen van betaling zijn nodig bij het aanvragen van de subsidie, dus attendeer de klant hierop. Maak daarnaast ook foto’s van de isolatie die wordt geplaatst. Dit is iets wat nog regelmatig wordt vergeten maar wel noodzakelijk is voor het aanvragen van subsidie. om de klant te helpen kun je hier alvast voor zorgen.