Bij sommige klussen is een freesmachine het ideale gereedschap. Met een freesmachine kun je zaagwerk verrichten, buizen wegwerken, randen mooi afwerken en nog veel meer. Frezen kunnen worden gebruikt bij verschillende materialen, van hout of steen tot aan beton. Ze worden veel gebruikt in de professionele bouw, maar ook voor de doe-het-zelver zijn er veel hand freesmachines te vinden.

Bovenfrees, kantenfrees en lamellendeuvelfrees
Er zijn veel soorten freesmachines voor verschillende klussen. Het is daarom belangrijk dat voor je een freesmachine aanschaft duidelijk is wat de machine precies moet kunnen. Een bovenfrees is de meest gebruikte elektrische freesmachine. Gebruik deze freesmachine voor het frezen van gleuven en profielranden, of voor het uitfrezen van vormen in materialen. Daarnaast is hij goed in te zetten voor nauwkeurig zaagwerk. Voor het mooi afwerken van randen is een kantenfrees een betere optie. Deze frees is onmisbaar voor liefhebbers van houtbewerking – je kunt randen glad polijsten en prachtige profielranden of vormen frezen. Naast de bovenfrees en de kantenfrees is er de lamellendeuvelfrees. Deze frees is onder andere erg handig als je zelf meubels maakt of een vloer gaat leggen. Hij is namelijk ideaal om gaten mee te vrezen voor naadloze deuvelverbindingen, en hij kan worden gebruikt om gemakkelijk en heel precies parket en laminaat mee te zagen.

Multitalent
Voor het wegwerken van kabels en leidingen is de invalfrees de beste optie. Hiermee kun je gleuven maken in de muur, waardoor ruimte ontstaat voor het wegwerken van leidingen. Het verwijderen van verflagen is vaak een vervelend klusje, maar ook daarvoor bestaat een handige frees: de lakfrees. Met deze frees kun je een stuk sneller en prettiger werken dan wanneer je met schuurpapier in de weer moet. Tot slot is er nog de multifunctionele frees. Deze frees is – zoals de naam al zegt – een echt multitalent. Door de verschillende opzetstukken is hij in te zetten bij diverse werkzaamheden. Je tovert hem met gemak om van bovenfrees tot kantenfrees. Met de juiste freesmachine ben je perfect voorbereid voor jouw volgende klus.