Polycarbonaat, ook wel Lexaan of Lexan genoemd, is een kunststofsoort die twee keer zo licht en wel honderden keren zo sterk is als gewoon glas. Het wordt daarom gebruikt als een populaire glasvervanger. Wat maakt polycarbonaat zo aantrekkelijk? Wij zetten de voor- en nadelen voor je op een rij!

Voordeel 1: Veilig
Polycarbonaat is niet stuk te krijgen en daarmee goed bestand tegen vandalisme. Polycarbonaat kanaalplaten zijn ideaal om te gebruiken als veiligheidsbeglazing van fietsenstallingen, technische producten/machines, bootramen en lichtreclames.

Voordeel 2: Brandwerend
Polycarbonaat is brandwerend. Het heeft een brandklasse van B1, wat betekent dat het materiaal niet zal branden bij een open vlam en zelfs zelfdovend is.

Voordeel 3: Duurzaam
Polycarbonaat heeft een lange levensduur en de platen zijn recyclebaar. Daarnaast is polycarbonaat UV-bestendig. Dit maakt het materiaal geschikt als plaatmateriaal voor langdurig buitengebruik.

Voordeel 4: Licht van gewicht
Polycarbonaat is twee keer zo licht als regulier glas. Dit maakt het materiaal uitermate geschikt voor toepassingen waar gewichtsbesparing gewenst is.

Voordeel 5: Isolerend
Ook heeft polycarbonaat een groot vermogen om warmte vast te houden. Ideaal voor het afdekken van tuinkassen.

Voordeel 6: Makkelijk te bewerken
Het bewerken van polycarbonaat doe je op dezelfde manier als plexiglas. Waar plexiglas nog wel eens kan smelten, hoef je daar bij polycarbonaat niet bang voor te zijn. Het materiaal is wat taaier, waardoor de kans op breuken nog kleiner is dan bij plexiglas.

Nadeel 1: Krasgevoelig
Het nadeel van polycarbonaat is dat het materiaal niet krasbestendig is. Als er bijvoorbeeld takken op je polycarbonaat terrasoverkapping vallen, zullen er ongetwijfeld krassen ontstaan. Dit kun je naderhand wel oplossen door het oppervlak te polijsten.

Nadeel 2: Uitzettingsgraad
Daarnaast heeft polycarbonaat een geringe, maar wel aanwezige uitzettingsgraad. Dit is niet erg, zolang je er van te voren maar rekening mee houdt. Maak je montagegaten ruim genoeg om te voorkomen dat dat de bout of schroef klem gaat zitten als de plaat uitzet. Als je lijm of kit gebruikt, moet deze voldoende flexibel zijn.