Afbeelding
vrouwen-in-de-techniek

Vrouwen in de Techniek start landelijke enquête onder techniekvrouwen en studenten

bouw
Amsterdam 1 februari, Om de instroom en het behoud van vrouwen in de techniek te vergroten, start het platform Vrouwen in de Techniek een landelijk onderzoek onder werkende vrouwen en studenten. De enquête zal gericht zijn op het beter in beeld brengen van de beweegredenen van vrouwen om voor een technische werkgever te kiezen én waarom zij hier blijven werken. De resultaten worden in maart bekend gemaakt middels diverse webinars en workshops.
Het aandeel werkende en studerende vrouwen in de techniek is nog steeds te laag, terwijl ondanks de crisis de vraag naar technisch personeel blijft toenemen. De community Vrouwen in de Techniek, bekend van het platform techniekvrouwen.nl lanceert dan ook een grootschalig onderzoek om hiermee technische bedrijven te helpen effectiever vrouwen aan te trekken én te behouden.
Het aantrekken van vrouwen naar techniekbranche moet prioriteit worden Volgens oprichter van Vrouwen in de Techniek, Marjorie Woudenberg, is het van groot belang dat technische bedrijven méér vrouwen in hun workforce krijgen. “Wij spreken dagelijks vrouwen die al in de techniekbranche werken én vrouwen die op zoek zijn naar een baan in de techniek. Deze vrouwen zijn ontzettend enthousiast, maar merken sterk ondervertegenwoordigd te zijn. Dit terwijl een diverse workforce voor meer productiviteit én tevredenheid zorgt”, aldus Marjorie.
Hoe zorg je er als technisch bedrijf voor dat je ook echt aantrekkelijk bent voor vrouwen? Is het nodig om bepaalde aanpassingen te maken in je werkenbij website of in vacature teksten? Door hier een beter inzicht in te krijgen wilt het platform bedrijven helpen effectiever te kunnen werven.
Uitstroom techniekvrouwen verlagen “Maar als vrouwen eenmaal in je organisatie werken is het ontzettend belangrijk ze te behouden. Er is helaas nog een relatief grote uitstroom van vrouwen die binnen hun tweede jaar uit de techniekbranche stromen. Wij gaan erachter komen wat belangrijk is voor vrouwen om binnen de branche te blijven, om vervolgens technische bedrijven middels webinars en workshops te helpen hierop in te kunnen spelen. Zo werken wij met onze community en platform samen met techniekvrouwen én technische bedrijven aan meer vrouwen in de techniek” , aldus Marjorie.
Het onderzoek is 1 februari gestart en wordt verspreid op diverse technische opleidingen, binnen technische bedrijven en natuurlijk binnen de community Vrouwen in de Techniek, wat inmiddels meer dan duizend community members telt.
Wil jij de enquête ook invullen of delen? Je vind de enquête op www.techniekvrouwen.nl