Moeilijk bereikbare plekken, kwetsbare leidingen en monumentale bomen. Omstandigheden waar de compacte TinBin grondzuiger zichzelf bewijst. En één van de machines die aanneembedrijf Van der Krogt uit Leidschendam veelvuldig inzet.
Volgens eigenaar Jan van der Krogt is zijn bedrijf ‘een uit de hand gelopen hobby’. Van de melkveehouderij stapte hij twintig jaar geleden over naar de GWW-sector. Geen slechte stap, inmiddels werken er veertig mensen en bestaat het machinepark uit zo’n dertig wagens en machines. Het bedrijf werkt met name in opdracht van gemeenten, waterschappen en aannemersbedrijven. ,,We hebben het hele circus in huis, van klein tot groot,” aldus de ondernemer. ,,Daarmee bedienen we alle takken van sport, een groot voordeel want zo zijn we multi-inzetbaar. Stel dat we tijdens een lopend project onverwacht stuiten op vervuilde bodem, dan kunnen we het ook saneren. De opdrachtgever hoeft niet opnieuw te zoeken naar een speciaal bodemsaneringsbedrijf. Prettig, want de contacten met ons zijn er al en het project komt niet onnodig stil te liggen.”
Klein maar krachtig
Naast het feit dat Van der Krogt van alle GWW-markten thuis is, onderscheidt het bedrijf zich met haar uitgebreide machinepark. Eén van die machines is de TinBin grondmachine. Een compacte ‘stofzuiger’ die aan praktisch iedere kraan gehangen kan worden. In plaats van grond afgraven, zuigt de machine het weg. Daardoor is het ideaal inzetbaar op onder meer moeilijk bereikbare plekken, voor het maken van sleuven in de bodem, verwijderen van grond rondom bomen en kwetsbare kabels en rioleringen. De compacte zuiger is dusdanig krachtig dat het ook grind, stenen en zelfs bakstenen kan opzuigen. ,,Vroeger gebruikte je een kraantje om grond rond rioleringen af te graven. Niet zelden ontstond daardoor schade een kabels en leidingen. Nu zuigen we de grond weg. Daardoor heb je niet of nauwelijks schade en blijven kwetsbare bomen behouden. En over tien tot vijftien jaar zullen machines steeds vaker zichzelf kunnen besturen, dan gaan dit soort processen geautomatiseerd en nog efficiënter.”
Handel in zand
Vraag Jan van welke projecten hij blij wordt, en zijn antwoord is: ‘Alles waar handel in zit’. Met andere woorden; als hij ook het zand en de grond mag leveren of opkopen, zit het goed. Projecten als de aanleg van een rondweg en bodemsanering zijn voor hem interessante projecten. ,,We zijn hoofdaanemen van het project Rondweg Stompwijk3. Daar leveren we zo’n 45.000 kuub zand. Het is een uniek project want we hebben ook twee tijdelijke ijzeren bruggen aangelegd om het zware werkverkeer om te leiden.”
Uitdaging in de polder
Een ander mooi project waar Van der Krogt voor ingezet is, is de herinrichting van de Geerpolder bij Ter Aar. In opdracht van het hoogheemraadschap van Rijnland is zo’n zeven hectare afgelopen zomer afgegraven. ,,Een uitdaging want niet alleen zijn er nieuwe dijken aangelegd, ook moest er ruimte vrijgemaakt worden voor duikers en schoeiing. Dankzij de droge zomer konden we met onze zware machines door werken in het veengebied. Zouden we een natte zomer gehad hebben, dan hadden we noodgedwongen het werk tijdelijk stil moeten leggen. Kwaliteit gaat voor alles.”
Genoeg werk
Volgens de ondernemer is er veel werk, zeker in de Randstad. ,,Dit werk verveelt nooit, elke dag is anders. Voor tachtig procent doen we aanneemwerk, de overige twintig procent verdienen we met de verhuur van onze machines. Onze mensen zijn goed opgeleid, zeer gemotiveerd en zijn snel inzetbaar.”