Of het nu enkel en alleen is omdat de regelgeving het eist, of omdat u zelf voor veiligheid kiest, een kooiladder is dé manier om een veilige optie te creëren om hoogtes of dieptes te kunnen bereiken. Een kooiladder kopen is dan ook de slimste keuze als u op zoek bent naar een veilige vluchtroute vanuit een hoog gebouw. Maar wat is er dan zo veilig aan een kooiladder?

Wat maakt een kooiladder veilig?
Een kooiladder is een ladder voorzien van diverse extra’s die de veiligheid vergroten. Zeker in panieksituaties kan dit net het verschil maken tussen veilig weg kunnen komen of juist niet. Een veilige kooiladder wordt dan ook vooral gebruikt als brandladder of vluchtladder. Maar natuurlijk is het ook veiliger om deze te gebruiken als schoorsteenladder, als toegang tot een dak (bijvoorbeeld voor een mooi terras), of wat te denken van een ladder in schachten! Bent u op zoek naar een ladder als vluchtroute? Een kooiladder op maat laten maken is uiteraard kiezen voor een stevige ladder die perfect past in uw situatie. Gaat u over tot het kopen van een kooiladder? Let u dan op de stevigheid van de constructie, of de trap aan alle vereisten voldoet en denk ook aan zaken als antislip treden.

Wat zijn de regels rondom ladders?
De wet vereist een kooiladder vanaf een klimhoogte van 3 meter of meer. Voor kortere afstanden volstaat een gevelladder. De wet heeft zo zijn eisen wat betreft de ladders die u gebruikt. Zo moet een ladder die permanent bevestigd wordt, een kooi hebben die begint tussen de 2,20 en 3 meter vanaf de grond. Bovenaan moet de ladder minimaal een meter uitsteken boven het terrein waar men op uitkomt. Hekwerk moet aan de bovenkant voorkomen dat mensen alsnog naar beneden kunnen vallen bij het verlaten van de trap. Ook aan dit hek zitten eisen. Zo zal het minimaal 1,10 meter hoog moeten zijn en 1,50 meter lang. Is de ladder langer dan 10 meter, dan moeten er rustplateaus aangebracht worden. Deze moeten er dan iedere 6 meter zijn. Uiteraard zijn deze plateaus dan ook voorzien van hekwerk. Deze zijn niet alleen bedoeld om eventueel uit te kunnen rusten, maar ook om een mogelijkheid te hebben om elkaar te kunnen passeren. Kan iedereen bij de ladder komen? In zo’n geval zal voor de ladder een hekwerk geplaatst moeten worden om te voorkomen dat anderen gebruik maken van de ladder. Daarnaast kan het ook noodzakelijk zijn om de ladders te laten keuren!