Afbeelding

Waarom zou je glaswol gebruiken om je huis te isoleren?

bouw

Voor het isoleren van je woning is het mogelijk om glaswol te gebruiken. Glaswol is een minerale wolsoort dat deels gemaakt wordt uit (de naam zegt het al) glas en zand. Glaswol isolatie en steenwol isolatie lijken per definitie niet op elkaar maar hebben wel bijna dezelfde eigenschappen. Beiden zijn ze gemakkelijk te verwerken tijdens een verbouwing of nieuwbouw van een woning. Ook zijn het duurzame materialen om te gebruiken als isolatie. Tijdens een verbouwing van een woning of bedrijfspand kom je voor veel keuzes te staan. Je moet bijvoorbeeld kiezen tussen de verschillende soorten materialen, met de juiste informatie maak je de beste keuze.


Hoe ziet glaswol eruit? Glaswol is een lichte en duurzame isolatie wat je op rol of in pakken kunt krijgen. De isolatie op rol wordt het meest gebruikt in de wanden of voor het isoleren van plafonds. Glaswol isolatie is beter voor de warmte van je pand, mocht je ook willen dat je isolatiemateriaal geluiddempend is (akoestisch), dan is steenwol isolatie een betere optie. Glaswol wordt ook wel in de spouw gebruikt, maar dan zijn het platen. Als je een bestaande woning gaat verbouwen dan wordt er meestal voor gekozen om de vloer eruit te halen, een betonvloer erin te storten en dan nieuwe voorzetwanden op te bouwen. In deze wanden kun je heel goed glaswol gebruiken, maar dan moet je er wel voor zorgen dat er dampremmende folie wordt gebruikt, dit is om ervoor te zorgen dat het buitenvocht niet doorslaat naar binnen. Wat ook een voordeel is van glaswol, is dat het brandwerend is. Glaswol is in verschillende diktes te verkrijgen en met een goed isolatiemes kun je het gemakkelijk op de juiste maat snijden. Voor de tussenwanden, bijvoorbeeld tussen de slaapkamers, kun je ook heel goed glaswol als isolatiemiddel gebruiken.


Wanneer kies je voor platen glaswol? De platen glaswol worden meestal gebruikt voor in de spouw. Eerst wordt er een muur van lijmblokken gebouwd, daar worden vervolgens de isolatieplaten tegenaan gezet waarna ze worden vastgezet door een gat in de muur te boren en een isolatieplug erin te slaan. Een voordeel van glaswol is dat je bij slecht weer gewoon verder kan gaan met het isoleren omdat glaswol geen water opneemt. Als je bezig bent met een nieuwbouwproject en het gebouw is nog niet wind- en waterdicht dan kan dat een enorm voordeel zijn.


Waar je nog aan moet denken bij het gebruik van glaswol Voor het verwerken van glaswol is het gebruik van zogeheten pbm’s (persoonlijke beschermingsmiddel) een pré, denk hierbij aan een veiligheidsbril, een stofmasker en handschoenen. Wat betreft je kleding zijn lange mouwen een goed idee, omdat je behoorlijk last kunt krijgen van jeuk wanneer je glaswol op je huid krijgt. Een stofmasker heb je nodig omdat er kleine deeltjes stof in je keel en longen terecht kunnen komen, dit kan erg gaan irriteren. Qua kosten is glaswol goedkoper dan steenwol dus mocht de verbouwing duurder uitvallen dan eerder begroot dan is dit altijd nog een optie.