Stadswarmtepomp Zorgeloos Gasloos

De stadswarmtepomp van Zorgeloos Gasloos is bezig met een gestage opmars. De eerste tientallen exemplaren draaien inmiddels als een zonnetje bij een groep particulieren. Het zijn mensen die graag vooroplopen, veelal technisch onderlegd en met vertrouwen in het concept dat Jacco Langebeeke ontwikkelde. Zijn warmtepomp voor koelen en verwarmen, zonder buitendeel, is stil, energiezuinig en compact.

De Versi-I warmtepomp
• 7 kw warmtepomp
• Geen buitendeel
• SCOP-waarde van het verwarmen 4,84
• SCOP-waarde tapwater 3,6
• Afmetingen: breedte 62 cm, hoogte 132 cm, diepte 70 cm
• Energieklasse A++

Langebeeke is naast eigenaar van Zorgeloos Gasloos, ook eigenaar van Vloerverwarming Nederland. “Jaren geleden begon ik met het verduurzamen van woningen door ze te verwarmen met aardwarmte. Dat bleek een complexe klus; tuinen gingen op de schop en bovendien bleek het een zeer lawaaiige manier van verwarmen. Ik kreeg klachten van buren die wakker lagen van de warmtepompen die ik bij hun buren geplaatst had. Dat moest dus anders.” Hij ziet potentie in lucht-warmte, maar ook die methode, met een warmtepomp met een binnen- en een buitendeel, veroorzaakt teveel geluidsoverlast. “Vergis je niet, in binnensteden staan veel woningen heel dicht op elkaar en vanwege de hoge bouwkosten gaan we steeds meer compacte woningen bouwen.” Hij noemt zijn stadswarmtepomp dan ook de toekomst van Nederland. “Steeds meer particulieren willen gasloos verwarmen en ook corporaties en aannemers zijn massaal bezig met het verduurzamen van woningen.” 

De ontwikkelfase
Op de internationale ISH-Messe in Frankfurt zag hij in de stand van het Sloveense bedrijf Kronoterm een boiler van 4,5 kw. “Een elektrische, industriële boiler voor hotels.” De partijen sloegen de handen in een en ontwikkelden de Versi-I. “In Slovenië heeft vijftig procent van de woningen een warmtepomp. De rest verwarmt met een vervuilende oliekachel en op veel daken mogen geen installaties geplaatst worden. Dus ook daar is de markt voor een warmtepomp zonder buitenunit groot. Kronoterm denkt mee in oplossingen speciaal voor de Nederlandse markt.” 

Alleen een binnenunit
De Versi-I is een van de weinige warmtepompen zonder buitenunit. Het monoblock kan bijvoorbeeld op zolder geplaatst worden, onder een schuin dak. “De installatie heeft twee pijpen die door het dak naar buiten gaan. Hier haalt het lucht doorheen. Doordat de lucht door de slangen gaat, vervalt het geluid van de ventilator, dus ook voor de bewoners van de woning is deze warmtepomp zeer stil. De reviews van particulieren waar we de pomp geplaatst hebben, zijn dan ook allemaal positief.” De installatie staat volledig binnenshuis en is dus eenvoudig bereikbaar voor onderhoud. De Versi-I is efficiënt, haalt een hoog rendement en is te bedienen via een app. Jacco werkt hard aan het bekender maken van zijn stadswarmtepomp. “De grote leveranciers hebben stabiele posities, maar daar laat ik me niet door ontmoedigen. In de fabriek in Slovenië zijn ze er meer dan klaar voor om de productie voor Nederland op te schalen.”   

Innovatief, ook in design
De innovativiteit van de stadswarmtepomp is ook de vakbeurs Duurzaam Verwarmd opgevallen. “We zijn geselecteerd voor de Innovation Boulevard in de categorie Heat Home Innovations. Een hele eer en een mooie erkenning voor ons vernieuwend vermogen.” Onze Bouw Magazine-redacteur vindt het feit dat de Versi-I verkrijgbaar is in elke RAL-kleur en zelfs in cortenstaal ook vernieuwend. Jacco: “Dat vind ik zelf niet zo belangrijk, maar in Slovenië is men erg op design gericht. Mensen willen toch gewoon een functioneel apparaat dat geen geluid maakt en waarmee ze zowel in de zomer als winter een comfortabel binnenklimaat kunnen realiseren?”  

Tekst: Sara Terburg

Rondkamp 9e     9461 VE Gieten
Tel: 0592-217121    Email info@zorgeloosgasloos.nl
www.zorgeloosgasloos.nl