Afbeelding
Waterslag in een membraanpomp

Wat is waterslag en hoe voorkom je waterslag in een membraampomp?

renovatie
Normaal gesproken moeten de leidingen geen tot heel weinig geluid maken. Hoor je opeens harde geluiden uit je leidingen komen? Het kan zijn dat je te maken hebt met een waterslag. Dit is een ernstig probleem dat goed en vooral snel aangepakt moet worden, omdat het voor zeer nadelige gevolgen kan zorgen. Wil je meer weten over waterslag? En hoe je het kan voorkomen in bijvoorbeeld een membraampomp? Lees dan vooral verder!
Waterslag Wat is waterslag precies? Waterslag ontstaat wanneer het water of vloeistof in de leiding opeens wordt stilgezet of juist uit het niets wordt opgestart. Door die plotselinge verandering ontstaat er een drukgolf in de leiding. Deze drukgolven kunnen zich heel hevig door de leiding gaan verplaatsen. Er ontstaan dan trillingen in de leiding. Het geluid van waterslag is te herkennen aan het getik waarbij het lijkt alsof er iemand op de leiding slaat. Het gevolg hiervan is dat de leiding kan beschadigen. In het ergste geval kan het zo beschadigen dat het niet meer te repareren is.
Het verschijnsel waterslag kan ervoor zorgen dat de leiding gaat slijten. Als de waterslag zo ernstig aanwezig is, kunnen de verbindingen kapotgaan waardoor de leiding niet meer aan elkaar vastzit. Als een leiding of pomp ook echt stuk gaat, kan dit leiden tot lekkage in je woning of kantoor. Dit kan allemaal voor hoge kosten zorgen. Waterslag kan voorkomen in leidingen, maar ook in pompen zoals membraanpompen.
Waterslag in een membraanpomp Het kan gebeuren dat waterslag in membraanpompen naar voren komt. Maar wat is een membraanpomp? Het is een verdringerpomp waarmee vloeistoffen worden verplaatst in één richting. In een membraanpomp zitten vaak gevaarlijke vloeistoffen. Er kan een drukgolf in voorkomen, waardoor er waterslag kan ontstaan in een membraanpomp. Het is helaas niet mogelijk om waterslag helemaal te voorkomen. Er zijn natuurlijk wel dingen die je alsnog kan doen om de schade hopelijk zo minimaal mogelijk te houden.
Tips om waterslag te voorkomen Waterslag kan dus in verschillende leidingen of pompen naar voren komen. Wil je waterslag voorkomen? Je hebt minder kans op waterslag als je ruimere leidingen hebt. Het is belangrijk dat het water of vloeistof met een lage snelheid wordt verplaatst. Het kan gebeuren dat er lucht in je leiding terecht komt. Leg de leiding daarom op zo een manier aan dat de lucht makkelijk weg kan.
Ga je een pomp uitzetten? Doe dit dan geleidelijk en dus niet plotseling. Je kan het beste de capaciteit langzaam terug laten lopen en het dan pas uitzetten. Heb je de pomp uitgezet en staat de pomp stil? Dan kan je nu het beste de zuig en persafsluiter sluiten. Doe dit ook geleidelijk en niet zomaar uit het niets.