Afbeelding
huisbouwen-woonverzekering-unive

Wat komt er allemaal op je pad bij het bouwen van je eigen woning?

bouw
Met de steeds krapper wordende woningmarkt is een eigen huis bouwen best verleidelijk: alles ontworpen zoals jij het wil. Maar wat komt er allemaal kijken bij het realiseren van zo’n bouwproject? Van het kopen van de kavel tot de oplevering: dit zijn de belangrijkste dingen om rekening mee te houden, waaronder het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering.
1. Verzekeringen regelen First things first: zorg dat je nieuwe huis goed verzekerd is met een ruim dekkende woonverzekering. Bouwen komt namelijk niet zonder risico’s. Daarom is het belangrijk dat je de juiste verzekeringen afsluit, nog voordat het bouwproject begint. Op die manier kom je niet voor onverwachte kosten te staan bij schade aan je opstal. Soms kan de hypotheekverstrekker je zelfs verplichten om een opstalverzekering af te sluiten.
Andere verzekeringen kunnen ook goed van pas komen tijdens het bouwen. Zo kan een rechtsbijstandverzekering je uit de brand helpen bij een conflict met je aannemer. En een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt de schade waar jij aansprakelijk voor bent gesteld. Denk aan: een voorbijganger die door een storm een dakpan van jouw woning op zijn hoofd krijgt. De schadeclaim voor letsel kan al snel oplopen in de honderdduizenden euro’s. Verzekeren is daarom geen overbodige luxe.
2. Hoge verwachtingen Geen enkele woning wordt foutloos opgeleverd. Sterker: in een nieuwbouwwoning vind je gemiddeld vijftien gebreken, van klein (zoals een losse deurklink) tot groot (een vloer die niet waterpas is). Stel daarom je verwachtingen bij en verwacht geen vlekkeloze oplevering. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je genoegen moet nemen met minder: bekijk je woning niet door een roze bril, maar loop het huis kritisch na bij de oplevering en noteer alle gebreken die nog rechtgezet moet worden.
3. Bouwtechnische keuring Weet je niet goed waar je op moet letten? Schakel dan een expert in van bijvoorbeeld de Vereniging Eigen Huis. Deze kan een bouwtechnische keuring uitvoeren. Eventuele bouwfouten kunnen zo op tijd worden verholpen, voordat je verhuisd bent. Wel zo fijn.
4. Garantie Als je een bouwbedrijf inschakelt, weet dan dat je na de oplevering garantie hebt. Dus geen nood als er gebreken zijn die je niet direct opgemerkt hebt: tot en met de eerste zes maanden na de oplevering heb je recht op garantie. Het bouwbedrijf is verplicht om deze kosteloos te herstellen. Bij verborgen gebreken is een aannemer zelfs tot vijf jaar na de oplevering aansprakelijk. En bij ernstige gebreken, zoals constructiefouten, geldt een garantieperiode van twintig jaar.
5. Realistische begroting Het is vaak een rode draad in tv-programma’s als De perfecte verbouwing: tijdens het bouwen krijg je te maken met inschattingsfouten en tegenvallers – en dat kost extra tijd, knaken en kopzorgen. Maak daarom een realistische planning en begroting, mét een fatsoenlijke marge. En zorg dat je altijd over reserves beschikt voor noodgevallen, zodat je de bouw niet hoeft te staken als het tegenzit.