Bouw, Bouwhelmen, bouwplaats,vca-in-de-bouw

Het is een vreemde tijd. De hele wereld – inclusief Nederland – ligt voor een groot deel stil door het coronavirus. Ook op de installatiebranche heeft het virus veel invloed. We hopen uiteraard van niet, maar het is mogelijk dat jouw bedrijf hier ook problemen van ondervindt. Zo zou het kunnen zijn dat er geplande werkzaamheden zijn weggevallen, waardoor jij of je werknemers ineens meer tijd op de planning hebben dan verwacht. Wat doe je met die tijd?

Breng je boekhouding op orde
Als je merkt dat je bedrijf een klap heeft gekregen door het wegvallen van opdrachten, is het goed om te kijken of je iets van overheidssteun kunt aanvragen. Bedrijven die hun personeel behouden en een omzetdaling van minstens 20% ondervinden, kunnen de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (die de maatregel van de werktijdverkorting vervangt) aanvragen bij het UWV. Ook ZZP’ers kunnen door het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz) een tijdelijke inkomensondersteuning aanvragen. Om dit allemaal aan te vragen, is het aan te raden om je boekhouding op orde te hebben, zodat je de omzetdaling kunt documenteren.

Mocht je een lening bij de bank hebben, dan kun je in uitzonderlijke situaties ook uitstel van betaling aanvragen. Bij de Belastingdienst kun je bovendien in sommige gevallen ook bijzonder uitstel van betaling van belastingen aanvragen. Gebruik deze periode om je in te lezen over de mogelijkheden en wat je kunt doen om deze crisis als bedrijf te overwinnen. Bekijk zeker eens de informatiepagina over het coronavirus van Techniek Nederland, daar vind je al veel uitleg die je kan helpen.

Veiligheid boven alles
Veiligheid is ontzettend belangrijk in de installatiebranche. Het is daarom voor zowel werkgever als werknemer aan te raden om geregeld de veiligheidsvoorschriften en wetgeving te herhalen. Als je als werkgever ineens minder werk hebt voor je werknemers, kun je hen de info van een VCA cursus laten herhalen of het Blauwe Boekje nogmaals laten doornemen. Ook werknemers die hun VCA moeten herhalen, kunnen van deze tijd gebruik maken om een VCA online cursus te volgen; het VCA examen volgt later. Mocht een VCA diploma vervallen tijdens de periode waarin samenscholing niet mag, dan hebben we goed nieuws: het SSVV heeft besloten dat deze personen dispensatie krijgen voor een periode tot maximaal drie maanden nadat de overheid haar maatregelen intrekt.

Collegiaal uitlenen
Mochten je echt met een ‘overschot’ aan werknemers zitten, dan kan het de overweging waard zijn om eens te zoeken naar een in- en uitleen initiatief. Er zijn verschillende initiatieven die bedrijven die dringend op zoek zijn naar gekwalificeerd personeel samenbrengen met bedrijven die tijdelijk extra personeel hebben.

We hopen in ieder geval dat deze crisis slechts tijdelijk is en dat je snel weer druk aan de slag kunt!