Wat zijn de trends op het gebied van high-end wonen?

130
Credit: Sels Villabouw | Fotograaf: Katie Verkinderen – Vivec

Ook in 2023 passeren foto’s van high-end nieuwbouwvilla’s, gerenoveerde stadsvilla’s en luxe penthouses via sociale media en websites de revue. Stuk voor stuk zijn het woningen die de perfectie benaderen en gelden als ware eyecatchers. Huizen die de dromen en wensen van de opdrachtgevers weerspiegelen. Wat opvalt aan deze creaties lees je hier.

Op high-end inspiratieplatforms zoals HOOG.design komen ze met grote regelmaat voorbij: hoogwaardige nieuwbouwprojecten of flink gerenoveerde villa’s. Wat opvalt is dat de woningen nog meer dan voorheen een grote connectie met de tuin en de omgeving hebben. Waar de huizen aan de voorzijde vaak nog een gesloten karakter hebben, zien we aan de achterzijde grote raampartijen die zorgen voor een heerlijke verbinding met de tuin.

Eenheid en contrast
Ook het materiaalgebruik in het exterieur wordt vaak afgestemd op de omgeving, zodat de woning op een fraaie wijze opgaat in het totaalplaatje. Architecten en designers kiezen er ook graag voor om het materiaalgebruik van buiten naar binnen door te trekken: van tegels tot constructies van houten latten en bakstenen. Zo wordt een eenheid in het totaalbeeld gecreëerd. Maar natuurlijk zijn er ook architecten die juist het contrast opzoeken en een strakke minimalistische villa ontwerpen in een bosrijk gebied. Op high-end inspiratieplatform HOOG.design vind je in ieder geval tal van voorbeelden van een moderne villa. Villa’s die uiteraard tot in perfectie zijn gerealiseerd door vakmensen uit de bouwwereld.

Verbinding en warme materialen
Gaan we naar binnen in de luxe huizen, dan valt vooral het open karakter van de begane grond op. Geen van elkaar afgesloten ruimtes meer, maar een living, een eetkamer en een leefkeuken die met elkaar in verbinding staan en alleen door roomdividers van elkaar worden gescheiden. In deze maatwerkobjecten worden door designers onder meer haardpartijen, kastruimte en een televisie verwerkt. Op het gebied van materialen blijven natuurlijke materialen zoals hout, natuursteen en leer de favorieten en worden met grote regelmaat toegepast in kastenwanden, wandafwerkingen, bij haardpartijen en in keukens en badkamers, wat leidt tot warme sferen en een uitnodigend karakter.

Kloppende hart
Een andere trend die al vele jaren duurt, is dat de keuken steeds meer het kloppende hart van de woning is. Het was al enkele jaren de plek waar we als gezin de dag beginnen, de dag doorspreken en waar we ’s avonds genieten van heerlijke gerechten en waar we samen met vrienden en familie van een feestje genieten. Maar steeds vaker wordt de leefruimte ook nog verrijkt met een televisie, een haardpartij en een comfortabele bank, en is het dus eigenlijk niet meer nodig om ’s avonds na het eten naar de living te verhuizen.

Luxe tuinen en dakterrassen
Luxe wonen stopt natuurlijk niet bij de achterdeur. Ook op de dakterrassen van penthouses en in de tuinen van luxe woningen worden met zorg, liefde en vakmanschap de mooiste dingen gerealiseerd door vakspecialisten. Van heerlijke zitplekken tot ingebouwde jacuzzi’s en van zwembaden tot exclusieve poolhouses. Of wat te denken van luxe boomhutten voor de kinderen of comfortabele zitkuilen met ruimte om een gezellig vuurtje te ontsteken? Dat de mogelijkheden eindeloos zijn, zie je onder meer op het high-end inspiratieplatform HOOG.design.