Welk decodeurbeslag past bij jou huisvisie?

92

Welk decodeurbeslag past bij jouw bouwstijl? 
Bij het ontwerpen en bouwen van een huis komt meer kijken, dan het uitdenken van de vorm en indeling van het pand. Denk bijvoorbeeld ook na over een model kozijn, wat qua kleur en eventuele structuur past bij de gekozen bouwstijl. Een groen kunststof kozijn is populair, maar minder geschikt voor een woning met uitsluitend fel rode bakstenen. Het contrast tussen beide kleuren geeft de woning een minder mooie uitstraling. Naast de stijl en kleur van de kozijnen speelt ook het type deurbeslag mee in het ontwerp van een huis. Kies je voor een industriële deurgreep, of wellicht voor deurgrepen met een klassieke, landelijke uitstraling? 

Deurbeslag doet veel met de eerste indruk van mensen 
Wanneer iemand een nieuw gebouwd huis komt bekijken, loopt deze direct tegen de deur en daarmee het deurbeslag aan. Vaak doet dit veel met de eerste indruk die men van een woning heeft. Dat geldt logischerwijs niet alleen voor het gekozen deurbeslag zelf, maar ook voor de deur waarop het beslag gemonteerd is. Een deurbeslag moet niet alleen aansluiten op de gekozen bouwstijl, maar ook passen bij de omgeving waarbinnen het pand gebouwd is. Gaat het om een vrijstaande woning in een klein dorp? Kies in dat geval voor een klassieke, landelijke look. Een deurbeslag met een strakke, moderne uitstraling doet het goed in nieuwbouwwijken aan de rand van steden. 

Verschillen in de materialen van een deurbeslag 
Niet alleen zit er een verschil in de stijl van de diverse deurgrepen. Ook zitten er verschillen in de materialen waarvan de verschillende deurbeslagen gemaakt worden. Kies bijvoorbeeld voor een combinatie van hout en aluminium, of ga voor een model welke uitsluitend van aluminium of staal gemaakt is. Het eerste geeft een landelijke tint aan de deur, het tweede een moderne. 

Zorg voor een goede beveiliging van het pand 
Niet onbelangrijk is het effect wat het deurbeslag heeft op de beveiliging van een woning. Bewoners willen er straks met een prettig, veilig gevoel kunnen wonen. Kies altijd voor cilindersloten op de voor- en achterdeur. Hierbij zou de voorkeur uit moeten gaan naar sloten met zoveel mogelijk contactpunten in het deurkozijn. Het maakt dat het inbrekers meer tijd en moeite zal kosten om de deur te forceren. 

Tip: om het kiezen van kwalitatief goede sloten makkelijker te maken, loont het om te kijken naar de beoordeling die de Stichting Kwaliteit Gevelbouw aan het slot gegeven heeft. Deze stichting beoordeelt sloten met nul tot en met maximaal drie sterren.