Elektriciteit versus diesel 

Werken met machines die weinig of niets uitstoten, wordt steeds noodzakelijker, maar wanneer kies je voor een volledig elektrische machine en wanneer voor een door diesel aangedreven? Accountmanager Luuk van Kessel van Tobroco-Giant: “Opdrachtgevers kiezen steeds vaker een aannemer die het minste uitstoot en niet degene die de laagste prijs offreert.”

Tobroco-Giant is producent van compacte machines en materieel voor onder andere de bouw. Uit de fabriek in het Brabantse Oisterwijk rollen elke werkdag 28 wielladers dankzij de inzet van 500 medewerkers. Ook maken ze hier skid steer laders, telescoopladers, verreikers en aanbouwdelen. “Alle bedrijven in de bouw werken met voertuigen op diesel, maar met elektrische machines en aanbouwdelen kun je de toekomst in.” 

Minder onderhoud, lagere verbruikskosten
En elektrische machines zijn niet alleen goed voor onze leefomgeving. “Op lange termijn zijn ze goedkoper dan soortgelijke machines op traditionele brandstof, omdat de verbruikskosten lager zijn en ze minder onderhoud nodig hebben. En wat zeer prettig is voor de machinist: onze elektrische machines werken nog fijngevoeliger dan een conventioneel aangedreven machine met hydrostaat. Onze Giants worden namelijk aangestuurd door twee elektromotoren. Eentje stuurt de as aan, de ander de hydrauliekpomp. Met de joystick bedient de machinist direct een elektromotor en het toerental daarvan.” 

Eenvoudig laden
Maar wanneer neem je jouw elektrische machines op in een offerte en wanneer ook diesels? “Het hangt af van de werkzaamheden. Met een elektrische wiellader kun je makkelijk acht uur werken. Maar als je iets doet wat veel vermogen vraagt, loopt het aantal uur terug. Werk je met hydraulische opzetstukken dan zul je tussentijds moeten laden. Dat kan overigens wel heel makkelijk in elk 220 volts stopcontact. Onze wielladers werken in de regel geen acht uur, omdat het hulpmachines zijn. Dus tenzij je er een hele dag lang onkruid mee van een parkeerterrein moet borstelen, kun je met elektrische voertuigen prima uit de voeten op de bouwplaats.”

Naast wielladers, skid steers en verreikers maakt TOBROCO-GIANT ook (E)verdichtingsmachines. Op de foto staat de stamper GR680G afgebeeld.

Stijgende vraag
Tobroco-Giant is volop bezig met de ontwikkeling van meer elektronische voertuigen. “We hebben nu zeven elektro-modellen en veertig diesels. Wij hebben ons als doel gesteld om binnen vijf jaar naast alle dieselmodellen ook een elektrische variant te ontwikkelen . “Wij maken ze sinds 2019, hebben er zo’n 1800 geproduceerd waarvan veertig procent voor de Nederlandse markt.” Of ze aan de stijgende vraag kunnen blijven voldoen? “Ja, we kopen onderdelen ruim vooruit in en als er iets toch even niet voorradig is, switchen we snel naar de bouw van een ander type machine.”

Tekst: Sara Terburg

Meer weten?
www.tobroco-giant.com

De G2700E X-TRA
De nieuwste GIANT is de G2700E XTRA. Deze wiellader weegt 2400 kilo en is daarom erg geschikt voor de bouw. Je vervoert hem eenvoudige op een aanhanger en hebt dan ruimte over voor ander, los materieel. Dit type wiellader kan een machinaal pak betonklinkers tillen. 

Naast wielladers, skid steers en verreikers maakt TOBROCO-GIANT ook (E)verdichtingsmachines. Op de foto staat de stamper GR680G afgebeeld.


“Alle bedrijven in de bouw werken met voertuigen op diesel, maar met elektrische machines en aanbouwdelen kun je de toekomst in.”