Landelijk onderzoek toont aan, werkcultuur bepalend voor aantrekken techniekvrouwen

232
Vrouwen in de techniek

Amsterdam, 26 april, Het platform en de community Vrouwen in de Techniek startte onlangs een grootschalig onderzoek onder vrouwen in de techniekbranche, met als doel de instroom en het behoud van techniekvrouwen te kunnen verbeteren. Een van de belangrijkste conclusies van het onderzoek is dat vrouwen sneller solliciteren op een vacature waarin de werkcultuur goed beschreven wordt.

Gezamenlijk meer vrouwen aantrekken
Honderden vrouwen vulden de landelijke enquête in en gaven hun mening over diverse vraagstukken op het gebied van vacatureteksten, WerkenBij websites en werkgeversimago. De resultaten geven een waardevol inzicht in de belangrijkste wensen van techniekvrouwen in hun zoektocht naar een baan en hun blik op de techniekbranche.
Marjorie Woudenberg, oprichter van platform Vrouwen in de Techniek geeft aan waarom deze landelijke enquête is opgezet; “Met een groeiend tekort aan technisch personeel én een relatief klein aandeel van vrouwen in de techniekbranche, hebben wij het onze missie gemaakt om méér vrouwen de techniekbranche in te krijgen én huidige vrouwen in de branche te behouden. Een belangrijke stap hierin is om technische bedrijven te helpen in het verbeteren van hun werkgeversimago, om zo aantrekkelijker te worden voor techniekvrouwen. Met onze enquête weten wij nu beter waar vrouwen op letten bij het solliciteren, wat ze graag in vacatureteksten zien en wat je vooral niet moet plaatsen op een WerkenBij website. Als wij zoveel mogelijk bedrijven kunnen stimuleren beter in te spelen op de wensen van vrouwen en zo succesvoller techniekvrouwen te vinden, werken wij gezamenlijk aan méér vrouwen in onze prachtige branche”, aldus Marjorie.

Werkcultuur bovenaan de lijst
Bovenaan de lijst als meest wenselijke items in vacatureteksten en op WerkenBij websites staat de aanwezigheid van de omschrijving van de cultuur binnen het bedrijf en vermelding van trainings – en ontwikkelingsmogelijkheden. Zijn testimonials effectief om vrouwen te enthousiasmeren? Niet echt volgens de respondenten, het staat onderaan het lijstje naast de beschrijving van de arbeidsvoorwaarden.
Op de vraag of techniekvrouwen het waardevol vinden dat hun werkgever een duidelijk beleid heeft op inclusiviteit en diversiteit reageerde 85% positief. Een juiste werkcultuur is tevens de belangrijkste reden voor vrouwen om te blijven bij hun huidige werkgever. Volgens Marjorie is hier een belangrijke conclusie uit te halen in combinatie met de overige resultaten; “Het is zeer duidelijk dat vrouwen de werkcultuur als meest waardevol zien, zowel tijdens hun zoektocht naar een baan in de techniek alsmede in hun huidige baan. Let hier als technisch bedrijf dus goed op, want het kan een wezenlijke impact hebben op het aantrekken én behouden van techniekvrouwen”.

Over Vrouwen in de Techniek
Vrouwen in de Techniek is een landelijke community voor vrouwen die werken of studeren in de technische branche en spant zich in voor meer vrouwen in de techniek. Via de community en het platform techniekvrouwen.nl worden inspirerende verhalen van techniekvrouwen gedeeld, webinars georganiseerd en zij – instromers geadviseerd over opleidingsmogelijkheden. Vrouwen in de Techniek helpt technische bedrijven haar werkgeversimago te verbeteren om zo meer vrouwen aan te trekken en streeft naar een percentage van minimaal 20% werkende vrouwen in de techniek per 2025.