Wie is er verantwoordelijk voor het egaliseren van een nieuwbouwwoning?

33

Wanneer je kiest voor een nieuwbouwwoning, dan weet je natuurlijk dat er ook bij oplevering nog het nodige te doen valt. Waar je bij een bestaande woning vaak al voorzien bent in allerlei praktische zaken, moet je in een nieuwbouwwoning zelf nog nadenken over de kleur en type stopcontacten dat je wilt (laten) plaatsen. Een ander punt is de vloer. Uiteraard wordt de woning zonder vloer opgeleverd, maar is het wel goed om te weten of de betonnen vloer die is gestort, direct geschikt is om de daadwerkelijke vloer overheen te kunnen leggen. In de meeste gevallen dient de vloer namelijk eerst te worden geëgaliseerd, zodat alle oneffenheden worden verwijderd en de uiteindelijke vloer goed kan worden gelegd. Omdat er nog weleens discussie ontstaat over wie hier nu voor verantwoordelijk is, hebben wij het voor zover mogelijk voor je uitgezocht.

Het belang van egaliseren

Voor we verdergaan met het kijken naar de uiteindelijke verantwoordelijke, is het eerst goed om eens te kijken wat het belang nu eigenlijk is van egaliseren. Het egaliseren van een vloer is ontzettend belangrijk omdat het zorgt voor een vlakke en gladde ondergrond, wat zorgt dat de uiteindelijke vloer er mooi en vooral ook strak in komt te liggen. Een goed geëgaliseerde vloer voorkomt problemen zoals bobbels en kieren in de uiteindelijke vloer die wordt gelegd en verlengt daarmee ook de vloer. Een ander bijkomend voordeel, is dat egaline, zoals het materiaal heet waarmee het egaliseren wordt gedaan, ook een geluiddempende werking heeft zorgt voor een extra laag isolatie.

Verantwoordelijkheid bij de aannemer

In de meeste gevallen ligt de verantwoordelijkheid voor het egaliseren van een nieuwbouwwoning bij de aannemer. Deze is namelijk betrokken bij het hele bouwproces en heeft ook de juiste kennis om ervoor te zorgen dat de vloeren op de juiste manier worden geëgaliseerd. Het is natuurlijk niet bepaald prettig dat je huis wordt opgeleverd met een vloer die volledig onder de oneffenheden zit. Het voordeel van een aannemer, is dat ze vaak voor ieder specialisme wel een vakman in huis hebben. Dat houdt dus in dat ook het egaliseren wordt gedaan door een vloerspecialist, waardoor je zeker weet dat het goed gebeurt. Het uiteindelijk laten leggen van een vloer is natuurlijk volledig je eigen verantwoordelijkheid. Ben je nog op zoek naar een vloer, breng dan eens een bezoekje aan de vloerenwinkel Cavallo Floors, zodat je niet alleen zeker weet dat je de beste kwaliteit vloeren krijgt, maar je ook wordt geholpen met het maken van de beste keuze.

Weet wie waarvoor verantwoordelijk is

In veel gevallen is de aannemer verantwoordelijk voor het opleveren van een nieuwbouwhuis met een gladde vloer. Toch kan het zijn dat er in jouw geval specifieke afspraken zijn gemaakt en deze verantwoordelijkheid na oplevering bij jezelf ligt. Zorg er daarom dus ook voor dat je op voorhand precies weet wie waarvoor verantwoordelijk is. Dat geldt niet alleen voor het laten egaliseren van de vloer, maar ook voor bijvoorbeeld het plaatsen van de CV ketel of tal van andere soortgelijke zaken.