Zonnepanelen huren in plaats van kopen

217

Projectontwikkelaars kiezen steeds vaker voor het huren van zonnepanelen. Ze hebben daar verschillende redenen voor. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat zonnepanelen huren via HalloStroom het voordeel biedt, dat de zonnepanelen vrijwel direct leverbaar zijn. Zou je als projectontwikkelaar moeten wachten op de levering via een leverancier, dan duurt dit vaak veel langer. Het kan ertoe leiden dat het project vertraagt, waarmee de oplevering van woningen of bedrijfspanden moet worden uitgesteld.

Bij nieuwbouw wordt tegenwoordig vrijwel standaard voor een aantal zonnepanelen op het dak gekozen. Het past bij het duurzame karakter van deze woningen, welke al niet meer op het gas worden aangesloten. Daarbij maken de zonnepanelen het makkelijker om de vergunningen rond te krijgen voor de bouw hiervan; de opgeleverde woningen hebben straks allen energielabel A. 

Verhuurders van zonnepanelen hebben een eigen voorraad 
Het feit dat verhuurders van zonnepanelen over het algemeen snel kunnen leveren hangt samen met het gegeven, dat zij doorgaans een eigen voorraad aanhouden. Ze zijn hierdoor niet afhankelijk van externe leveranciers voor de levering hiervan. Zou je zonnepanelen bestellen, dan is die afhankelijkheid er wel. Een tekort aan materialen en een sterk toegenomen vraag maakt dat leveranciers vaak niet op korte termijn kunnen leveren. De oplopende energieprijzen hebben de vraag naar zonnepanelen sterk doen laten stijgen. Mede ook doordat het aantal geïnstalleerde warmtepompen of WTW-installaties toeneemt; een nieuwbouwwoning is er standaard van voorzien. 

Ook consumenten huren vaker 
Niet alleen voor projectontwikkelaars en aannemers is het huren van zonnepanelen interessant. Ook steeds meer consumenten kiezen voor huur. Een belangrijk voordeel hiervan is dat zij vooraf geen grote investering hoeven te doen, maar wel direct een verlaging van de energiekosten opmerken. De zonnepanelen worden tegen een vast bedrag per maand afgenomen, waarbij de leverancier hiervan alles voor de consument regelt. 

Kwaliteit van zonnepanelen blijft toenemen 
Dat de vraag naar zonnepanelen groeit hangt niet alleen samen met de oplopende energieprijzen en inflatie. Ook de kwaliteit van zonnepanelen neemt nog altijd toe. Zeker, wanneer je de hedendaagse zonnepanelen vergelijkt met modellen van vijf tot tien jaar terug. De toename in kwaliteit gaat gepaard met een afname in de prijs; de zonnepanelen kunnen efficiënter en met andere materialen geproduceerd worden. Er wordt de laatste jaren veel onderzoek naar de productie van zonnepanelen gedaan en de mogelijkheden die er zijn om deze productie te verbeteren. Dit moet leiden tot een verdere toename in het rendement hiervan.