Investeren in de toekomst van Nederland en technici met een groen hart de baan bezorgen waarin zij volledig tot hun recht komen. Met die tweeledige insteek opende Zonneplan op zaterdag 1 mei, de Dag van de Arbeid, in Zwolle zijn eigen Zonneplan Academy. Met dit praktijkopleidingscentrum wil de Zwolse energy-techgigant de installatiestandaard van zonnepanelen in Nederland naar een nog hoger niveau tillen. Quality Manager Jort Hagedoorn: “Met onze Academy zorgen we voor een uniforme kwaliteitsstandaard als het aankomt op het installeren van onze zonnepanelen. Maar daarnaast bereiden we onze installateurs ook voortdurend voor op de technologische ontwikkelingen van morgen.”

De Zonneplan Academy stelt technici in staat zich te ontwikkelen tot monteurs die zonnepanelen telkens weer zo efficiënt en veilig mogelijk installeren. “Zonnepanelen aanschaffen is een weloverwogen keuze die je voor de lange termijn maakt. Het is bijvoorbeeld een alternatief voor sparen of investeren in crypto. Dan wil je ook dat iedere installatie perfect is”, aldus Hagedoorn. Daarnaast is er binnen de Academy speciale aandacht voor de omgang met de klant en veilig werken. Hagedoorn: “Niet voor niets is ons klanttevredenheidscijfer een 9,2 en durven onze monteurs dagelijks zonder angst de daken op te gaan.”

Van plannen naar uitvoering
De gedachte dat het hoog tijd is om de overgang naar duurzame manieren van energie opwekken te maken, wordt inmiddels breed gedragen. “Of het nu aankomt op de politiek, ondernemers, Nederlanders met een grote of kleine portemonnee: iedereen ziet in dat onder meer zonne-energie de toekomst is”, zo stelt Ylona Ruiter, hoofd HR bij Zonneplan. “Alleen staan we er maar zelden bij stil dat dit vraagt om zeer specifiek geschoolde, technische vakmensen. Zonnepanelen plaatsen en op de juiste manier aansluiten is bijvoorbeeld heel secuur werk, waar veel technische kennis voor nodig is. Het is bovendien ook niet geheel ongevaarlijk.” Onlangs berichtte Trouw nog dat er in Nederland meer dan 20.000 extra vakmensen opgeleid zullen moeten worden om de klimaatdoelen van Parijs in 2030 te halen.

Ruiter: “Op de tekentafel zien alle initiatieven om Nederlanders aan te sporen tot verduurzaming er natuurlijk mooi uit. Maar het gaat niet alleen om draagvlak. Om de energietransitie écht te kunnen laten slagen zijn simpelweg goede monteurs nodig, die weten wat ze moeten doen én pal staan voor het doel waaraan zij dagelijks hun steentje bijdragen: de elektrificatie van Nederland.”

Centrum voor elektrotechniek
Met de Zonneplan Academy zit het centrum voor de elektrotechniek in Zwolle. Sinds 2012 heeft het bedrijf zonnepanelen gerealiseerd op meer dan 85.000 adressen in Nederland. In de komende jaren wil Zonneplan het zogeheten Zonnegrid uitrollen: ‘s lands grootste connected stroomnetwerk. Naast zonnepanelen zullen in de toekomst onder meer ook thuisbatterijen, warmtepompen en laadpalen hieraan gekoppeld kunnen worden. Daarmee maakt Nederland de stap van duurzame naar slimme energie.

zonnepanelen-energietransitie-opleiding