Werkkledingfabrikant Fristads heeft de internationaal geprezen Red Dot Award: Design Concept ontvangen voor zijn Fristads Green kledinglijn. Fristads Green is ’s werelds eerste kledingcollectie met een Environmental Product Declaration (EPD), die de milieu-impact van de kleding tijdens de gehele levenscyclus toont.

Deze prijs is een fantastische erkenning voor ons werk om duurzame kleding te maken. We hopen dat de door ons geproduceerde milieuproductverklaring door de hele kledingindustrie zal worden gebruikt om de milieu-impact van kleding te verminderen, zegt Anders Hülse, CEO van Fristads.

De Red Dot Award: Design Concept is een internationaal erkend kwaliteitsstempel voor producten met een hoge ontwerpkwaliteit. Fristads Green is geselecteerd als een van de winnaars, samen met ongeveer zes procent van in totaal ongeveer 4.000 nominaties. O.a. bedrijven en universiteiten nemen deel aan deze ontwerpwedstrijd met alledaagse producten uit veel verschillende gebieden.

De kleding in de Fristads Green-lijn is ontworpen door Fristads’ hoofdontwerper Anastasios Lappas en vervaardigd op een manier die het gebruik van materialen, energie en transport minimaliseert. Om de collectie te maken, moest Fristads eerst de standaard bepalen voor ’s werelds eerste milieuproductverklaring (EPD) voor kleding, in samenwerking met het Zweedse onderzoeksinstituut RISE.

Om de impact op het milieu te verminderen, moet je deze eerst kunnen meten. Nu is er een tool voor de gehele industrie, zowel voor de mode als voor werkkleding, met als doel de transparantie bij de consument te vergroten, zegt Lisa Rosengren, Head of R&D Raw Material bij Fristads.

Naast het ontvangen van de Red Dot Award, zal de Fristads Green-lijn het komende jaar ook te zien zijn in het Red Dot Design Museum in Singapore, en daarna op een wandeltentoonstelling in China.

Feiten: Red Dot Award
• De Red Dot Award is een internationale prijs voor goed ontwerp, sinds 1955 jaarlijks uitgereikt door Design Zentrum Nordrhein Westfalen.
• Winnaars worden toegekend in drie categorieën: product design, communication design en design concept.
• Bedrijven, onderzoekers en ontwerpers kunnen zich inschrijven voor de wedstrijd. Gewoonlijk worden ongeveer 4.000 bijdragen ontvangen.
• Een jury van experts selecteert winnaars op vier niveaus: Luminary, Best of the Best, Winner en Honourable Mention, waarbij Luminary de hoogste prijs is.
• Opmerkelijke winnaars in de categorie Design Concept voor 2018 zijn onder andere Daimler, Michelin en Google.
• Red Dot Design Museums zijn gevestigd in Essen, Duitsland, in Singapore en in Xiamen, China.

Feiten: dit is Fristads Green
De kledingstukken in de Fristads Green-lijn zijn vervaardigd met een geavanceerde vouwtechniek, die het aantal patroonstukken en stiksels minimaliseert. Dit proces stroomlijnt het materiaalgebruik, terwijl minder details en stiksels betekenen dat er minder energie nodig is in het productieproces.

De collectie is gemaakt van ongeverfd katoen en gerecycled polyester dat geverfd is met behulp van het e.dye® verfsysteem. Dit vermindert het waterverbruik met maximaal 75 procent. Alle artikelen zijn OEKO-TEX®-gecertificeerd. Knopen zijn gemaakt van onbehandeld metaal om het waterverbruik te minimaliseren. Het grootste deel van de ritsen evenals details en tape zijn gemaakt van gerecycled polyester.

Het afvalmateriaal van alle Fristads Green-producten wordt gebruikt voor ’comfort pads’ voor elleboog- en kniebescherming – zero waste!