Door te automatiseren kan het tekort aan arbeidskracht deels opgevangen worden.

Digitalisering is iets waar geen enkele sector onderuit lijkt te komen; ook de bouwsector niet. Binnen sommige sectoren wordt domotica met gemengde gevoelens binnengelaten. Het versnelt processen, maar het zorgt er ook voor dat velen hun baan kwijtraken. In de bouw moet er wellicht aan automatisering gewend geraakt worden, maar nu het steeds meer ingeburgerd is, zijn de voordelen ervan in te zien. Wat zijn de redenen dat automatiseren zo nodig is in de sector en wat zijn de gevolgen van deze transformatie?

Waarom is digitalisering in de bouw noodzakelijk?
Waar in veel sectoren maar moeilijk een baan te vinden is, is dit bij de bouw anders. De komende jaren moet er veel bijgebouwd en gerenoveerd worden in Nederland. Tegelijkertijd zijn er steeds minder jongeren die bouwnijverheid studeren. De bouw vergrijst en er zijn niet voldoende vakmensen te vinden. Door te automatiseren kan het tekort aan arbeidskracht deels opgevangen worden. Bovendien maakt de combinatie van bouw en IT de sector hopelijk opnieuw interessant voor jongeren, waardoor de vergrijzing teruggedraaid kan worden. Big Data, Robotics, Artificial Intelligence en IoT zijn slechts enkele aspecten van de digitalisering die vooral door jongeren interessant gevonden worden. 

Een andere goede reden voor het digitaliseren in de bouwsector is dat alle nodige informatie altijd binnen handbereik is. Software die op de telefoon of tablet werkt, zorgt ervoor dat op de bouwplaats alle informatie digitaal aanwezig kan zijn. De tijd van klemborden heeft de bouwsector achterwege gelaten.

Het gebruiken van IT in de sector zorgt er tot slot voor dat innovatie versnelt. De bouw staat niet stil en met behulp van digitalisering kan de sector de vernieuwingen bijbenen. Bouwen en renoveren wordt effectiever en bovendien duurzamer.

Wat zijn de gevolgen van digitalisering?
Het automatiseren van taken opent verschillende deuren voor de bouwsector. Zo zorgt BIM ervoor dat iedereen die betrokken is bij een project voordeel trekt van een duidelijk ontwerp en een goede visualisatie, dankzij een intelligent 3D-model. Ook samenwerking wordt eenvoudiger omdat het digitaliseren ervoor zorgt dat betrokken partijen gemakkelijker kunnen communiceren. Om het digitaliseren van zaken goed te laten integreren in de sector is het wel belangrijk dat bouwvakkers scholing krijgen, zodat ze met de nieuwe technologie om kunnen leren gaan. Dit vraagt om extra cursussen en aanpassingen in het onderwijs.