Afbeelding
Stopcontact, lamp, duurzaam wonen-bouwmagazine

Waarom het interessant kan zijn om een energiecontract af te sluiten voordat je woning opgeleverd is

bouw
Je hebt een nieuwe woning gekocht…? Gefeliciteerd…! De komende periode zal er heel wat geregeld moeten worden. Natuurlijk hangt de planning vooraf af van het moment waarop de sleuteloverdracht plaatsvindt. Toch valt er ook in de aanloop daarheen al voldoende te doen. Je kunt nog niet in de woning aan de slag, maar je kunt wel alle voorbereidingen treffen om de verhuizing straks zo soepel mogelijk te laten verlopen.
Wat kan ik al regelen?
  • Misschien heb je tijdelijk opslagruimte nodig om je meubilair in onder te brengen. Het kan zijn dat de oplevering van je nieuwe paleisje wat vertraagd is en je daardoor niet voldoende tijd overhoudt om alles in orde te brengen voordat je meubels arriveren. Dan kan het handig zijn om de hele huisraad een paar weken elders op te slaan. Informeer dus tijdig naar de mogelijkheden en tarieven. Je wilt immers voorkomen dat er op het cruciale moment geen ruimte is.
  • Heb je al een energieleverancier gevonden…? Natuurlijk kun je ervoor kiezen om je huidige energiecontract mee te nemen, maar waarschijnlijk ben je goedkoper uit als je wisselt van aanbieder. Ga de prijzen van energie vergelijken en kies de beste optie. Je denkt misschien dat je hiermee kunt wachten tot je zelf de sleutel in handen hebt, maar realiseer wel dat de aannemer ook energie nodig heeft om alle systemen te kunnen testen en de woning alvast warm te kunnen stoken.
  • Houd bij het aanschaffen van nieuwe meubels rekening met levertijden. Misschien duurt het nog een half jaar voordat de woning gereed is, maar ga gerust alvast op pad voor je nieuwe interieur en laat je duidelijk informeren over de leveringsmogelijkheden. Elke leverancier zal het begrijpen als de oplevering wat vertraagd is en meestal hebben ze daar een panklare oplossing voor. Zo voorkom je dat je straks in een leeg huis zit te wachten op je mooie nieuwe spullen.
  • Wat voor de energieleverancier geldt, is natuurlijk ook van toepassing op andere voorzieningen, zoals telefoon, televisie en internet. Weliswaar heeft dit minder prioriteit dan de energie, maar het is toch wel jammer als je in je nieuwe huis zit en je kunt niets doen omdat je de boel te laat aangevraagd hebt. Informeer vooral naar de tijd die verstrijkt tussen het moment van aanvragen en de daadwerkelijke aansluiting.