Afbeelding
zonwering-sonar-zonnepanelen-somfy

Waarom elektrische zonwering beter is voor de levensduur

renovatie
Zonwering zoals een zonnescherm, rolluik of een luifel bieden schaduw en verkoeling op zonnige dagen. Alleen die koordjes, banden, haken en andere manieren om de zonwering te openen en sluiten kunnen voor behoorlijk wat irritatie zorgen. Naast het gebruiksgemak zorgen deze methoden ook voor een verkorte levensduur van het systeem. Dit komt omdat mensen niet ‘voorspelbaar’ zijn in hun handelingen. Soms beweeg je wat sneller, dan weer langzamer, ieder persoon heeft een nét iets andere werkwijze. Dat lijkt niet zo van belang, toch kan dit het mechanisme voortijdig doen slijten. Met elektrische zonwering zorg je niet alleen voor meer comfort, maar ook voor een verlengde levensduur van het gehele systeem. Waarom dit is én hoe dit werkt kun je op deze pagina lezen.
Hoe werkt elektrische zonwering? Er zijn behoorlijk wat soorten zonwering, maar het basisprincipe blijft hetzelfde: Je kunt het systeem openen en sluiten, naar gelang behoefte. Horizontaal of verticaal, binnen of buiten, met een groot doek of op basis van latten / lamellen die afzonderlijk van elkaar bewegen, het principe blijft gelijk . De bediening zal doorgaans met een katrol, gordijnrails of andere vorm van geleiding plaatsvinden. In basis komt het neer op koordjes trekken, met een handgreep of gewoon de zonwering fysiek op en neer schuiven.
Bij elektrische zonwering zoals Somfy die levert wordt de beweging via een gemotoriseerd systeem uitgevoerd. Dit zal doorgaans een oprol- of schuifmechanisme zijn dat gekoppeld is aan een elektromotor. Met een druk op de knop zal het mechanisme in werking treden. Er zijn verschillende soorten bediening mogelijk waaronder een afstandsbediening, een smartphone app of op een timer. Binnen smart home installaties zijn de mogelijkheden nog uitgebreider. De voeding verloopt via het lichtnet, of op basis van batterijen. Dit hangt af van het type zonwering en ook van het gewicht. Een lichtgewicht rolgordijn voor binnen heeft aanzienlijk minder trekkracht nodig dan een systeem dat de gehele overkapping in de achtertuin in werking moet stellen.
Werkt het met alle soorten zonwering? In principe wel, mits het oprolsysteem te koppelen is aan een elektronische motor. Het is mogelijk om een compleet systeem te bestellen inclusief raamdecoratie zoals de PoweredBlinds van Somfy, het is vaak ook mogelijk om een bestaand systeem te automatiseren. Als je bijvoorbeeld al een rolluik systeem hebt geïnstalleerd voor de patio die duizenden euro’s heeft gekost, dan wil je niet opnieuw enorme bedragen investeren in een nieuw systeem. Gelukkig zijn er voor de meeste bestaande systemen uitbreidingen beschikbaar, vraag naar de mogelijkheden bij de specialist. Het kan overigens in een aantal gevallen wel voordeel bieden om voor een compleet nieuw systeem te kiezen, omdat alle elementen dan precies op elkaar zijn afgestemd.
5 voordelen van een automatisch systeem Naast de verlengde levensduur zijn er nog meer pluspunten van een geautomatiseerd systeem, hier zijn de voornaamste voordelen van elektrische zonwering:
  1. Minder frictie op het mechanisme
Zoals we in de introductie al hebben genoemd functioneren mensen niet als machines en mechanische apparatuur. Een mechanisch systeem heeft behoorlijk wat te lijden onder het openen en sluiten van de zonwering door mensen. Stof kan uitrekken, scharnieren kunnen overmatig belast worden, onderdelen kunnen stuk gaan. Wanneer alle gezinsleden op ‘hun eigen wijze’ de zonwering gebruiken kan dit jaren van de levensduur afhalen.
  1. Gebruiksgemak
In plaats van trekken aan banden of touwtjes gewoon even op een knop drukken. Het is typisch een geval van “waarom heb ik hier niet veel eerder voor gekozen?”. Je zit op de bank en de zon komt vanachter de wolken tevoorschijn. In plaats van op te staan tik je op het scherm van je tablet, en gaat direct verder waar je mee bezig was. Wanneer je buiten in de tuin werkt en vieze handen hebt, dan is het niet praktisch om even de luifel neer te laten. Dan biedt een knop uitkomst.
  1. Houd rekening met weer en wind
Een grote oorzaak voor schade aan zonwering buiten is harde wind. Mensen gaan van huis, laten het zonnescherm naar beneden om de huiskamer koel te houden, en dan zet er plotseling een storm op. Het scherm wordt van de gevel gerukt met als gevolg veel schade aan zowel het zonnescherm als de woning. Het is mogelijk om een windsensor te koppelen aan het systeem, zodra het flink gaat waaien zal het zonnescherm inklappen. Ook wanneer je niet thuis bent.
  1. Inbraakpreventie
Met bediening op een timer of op afstand lijkt de woning altijd bewoond. Dit schrikt inbrekers af, waarmee de zonwering ook een functie heeft als inbraakpreventie. Met name bij langdurige afwezigheid zoals een vakantie van dagen of weken kun je hiermee indringers op een afstand houden.
  1. Verbinding met de smart home
Het is mogelijk om verder te automatiseren binnen een smart home. Zo kan de zonwering gekoppeld worden aan een lichtsensor die zon detecteert, de verlichting kan inschakelen zodra rolgordijnen sluiten, en je kunt overal ter wereld zien wat de status is van de zonwering thuis.