Afbeelding

Veelgebruikte transportmiddelen in de bouw

bouw

De ontwikkeling van een gebouw is een proces waarbij veel partijen met uiteenlopende werkzaamheden betrokken zijn. Veel mensen denken in eerste instantie vooral aan het ontwerp van een gebouw door een architect. En aan bouwprofessionals die op een bouwplaats bezig zijn met het opbouwen of afwerken van een bouwproject. Er zijn echter ook talloze werkzaamheden waar mensen minder bij stilstaan. Denk bijvoorbeeld aan het transport van al die bouwmaterialen die uiteindelijk een woning of ander pand gaan vormen. Hieronder lees je meer over veelgebruikte transportmiddelen tijdens allerlei verschillende fases in de bouw. 

Interne logistiek in een magazijn

Kortgezegd draait bouwen om het samenvoegen van heel veel verschillende bouwmaterialen tot een geheel. Bouwbedrijven en andere (zelfstandige) bouwprofessionals hebben vaak een magazijn waarin deze materialen opgeslagen zijn. Met behulp van bijvoorbeeld een magazijnkar, steekkar, palletwagen of heftruck worden de benodigde materialen verzameld. De materialen worden op pallets of in (stapel)bakken of containers geplaats om ze gemakkelijk te kunnen vervoeren. Vervolgens vindt het transport naar het bouwterrein plaats. Veelgebruikte transportmiddelen tijdens deze fase zijn uiteraard vrachtwagens, al dan niet voorzien van een meeneemheftruck. 

Logistieke organisatie op de bouwplaats

Ook op de bouwplaats is het nodig de logistiek van benodigde gereedschappen en materialen goed te organiseren. Zo kunnen de bouwprofessionals snel en veilig werken. Voor horizontaal vervoer gebruiken ze bijvoorbeeld kruiwagens, (handmatige of gemotoriseerde) palletwagens, heftrucks en kraan(wagens). Een magazijn kar kan ook hier goed van pas komen, mits deze luchtbanden heeft. Moet er gereedschap of bouwmateriaal de hoogte in worden getild, dan gebruikt men vaak een bouwlift of kraan(wagen).

Toenemende populariteit van prefab

De eisen die gesteld worden aan de bouw van objecten en omstandigheden zijn de afgelopen jaren erg veranderd. Zo moet er vanwege kosten en een tekort aan vakmensen vaak snel gebouwd worden. Daarbij werken jongeren liever binnen op een vaste locatie, dan in weer en wind buiten op wijzigende bouwlocaties. Tot slot is ook duurzaamheid een grotere rol gaan spelen in de bouwbranche. Het doel is besparen op materiaalgebruik, en meer circulair bouwen met hergebruik. Prefab bouwen heeft dankzij deze ontwikkelingen een grote vlucht genomen, en zal naar verwachting nog veel meer toegepast gaan worden. 

Veranderingen in bouwprocessen door groei prefab bouwen

Prefab bouwen vraagt behoorlijke veranderingen in bouwprocessen zoals die nu nog veelal plaatshebben. Een architect dient allereerst al vanuit een prefab-gedachte een ontwerp te maken. Daarnaast vindt er tijdens de daadwerkelijke bouw een verschuiving van werkzaamheden plaats. Werk dat allerlei professionals zoals installateurs eerder op de bouwplaats uitvoerden, zal meer en meer in de fabriek uitgevoerd gaan worden. Hierdoor hoeft minder los bouwmateriaal en gereedschap vervoerd te worden. Waar eerder werkmaterialen in een magazijn op bijvoorbeeld een kar verzameld worden om vervoerd te worden naar de bouwplaats, worden ze nu direct gebruikt en verwerkt om in de fabriek een (bepaald element van een) toekomstig pand te vervaardigen. Dit wordt vervolgens in zijn geheel naar de bouwlocatie vervoerd, om daar snel en efficiënt geplaatst te kunnen worden. 

Kortom, de bouw staat voor grote uitdagingen maar er zijn ook al oplossingen. Prefab bouwen vraagt alleen wel aanpassingen in zowel ontwerp, als in processen en werkzaamheden. Bepaalde transportmiddelen zullen hierbij vaker gebruikt gaan worden, en andere minder vaak.