Afbeelding

Kansen in prefab bouwen voor alle partijen in de bouw

bouw
Bouwen met prefab onderdelen is nodig om aan de enorme vraag naar woningen te voldoen. Want prefab bouwen betekent: sneller bouwen, duurzaam en circulair bouwen, met minder menskracht en materialen. Sander Braam organiseert als beursmanager voor de vierde keer de vakbeurs PREFAB in opdracht van 54events. Daar brengt hij partijen samen die gezamenlijk razendsnel woningen kunnen realiseren. Met bijvoorbeeld in een fabriek geproduceerde daken en gevels, met installatieskids, kant-en-klare badkamers. Van 10 tot en met 12 oktober vindt deze beurs plaats in de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch.  
Bezoekers van de beurs PREFAB kunnen rekenen op een gevarieerd aanbod van exposanten. “We verwachten honderd exposanten en partners, met ervaren bedrijven en met start ups. In twee theaters organiseren we sessies over onderwerpen als digitalisering en circulariteit. Onderwerpen die actueel zijn in de bouw besproken door experts.”
Micro-industrialisatie voor elk formaat bouwbedrijf
“We moeten anders gaan bouwen”, stelt Sander. “Je hoeft geen volledige woningen prefab te bouwen, ook met een prefab gevel of badkamer kun je al sneller bouwen.” Prefab bouwen is dus ook een optie voor kleinere bouwbedrijven. “Je kunt al sneller bouwen met bijvoorbeeld een kraan om houtskeletbouw-delen mee te verplaatsen of door te werken met een kantelbank. Dat soort kleine slagen noemen we micro-industrialisatie.”
Meer bouwen met minder mensen
“Jongeren vinden de bouwplaats niet zo aantrekkelijk dat merken alle partijen in de bouwsector. Het in weer en wind buiten werken en het soms ver reizen spreekt hen niet aan. Bouwen in een fabriek biedt voordelen; geen last van het weer en een vaste locatie. En: het werken met computergestuurde machines en robots spreekt jongere generaties ook erg aan. Dat is te zien op opleidingen. De prefab-markt is zeer innovatief, ook dat biedt uitdaging voor jonge mensen met ambitie. Bovendien zijn er minder vakbekwame medewerkers nodig. Ook mensen zonder bouwopleiding en bijvoorbeeld mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen, met de juiste begeleiding, bouwen in een fabriek. En als je nu, als kleine aannemer, drie woningen per jaar bouwt op traditionele wijze, dan kun je er met hetzelfde team vijf bouwen als je slim gebruik maakt van prefab. De bouwtijd is gemiddeld enkele maanden korter.”
Circulair bouwen voor hergebruik 
De meest vergaande manier van prefab bouwen is conceptueel bouwen. “Hierbij worden alle onderdelen van een woning in een geconditioneerde hal gebouwd en daarna op de bouwplaats, op de fundering, aan elkaar bevestigd. Engineer je dit goed, dan kun je de verschillende delen met droge verbindingen aan elkaar maken.” Dat maakt een woning demontabel en remontabel. “De aparte delen kun je hergebruiken of je bouwt de woning op een andere plek weer op. “Met deze methode kun je ook levensbestendige huizen bouwen, want dit soort gebouwen zijn makkelijk uit te breiden met bijvoorbeeld een extra kamer op de begane grond.” Ook installatieskids kunnen circulair zijn. Als ze makkelijk te demonteren zijn dan haal je ze aan het einde van de levensduur uit een woning, hergebruik je onderdelen en recycle je de overige materialen.”
Materiaalschaarste
Afvalvermindering is een belangrijke opgave voor de bouw. Met prefab kun je enorm veel materiaal besparen, veel meer dan met traditionele bouw. “Bij traditionele bouwprojecten, worden rechthoekige isolatieblokken op de bouwplaats bezorgd en op maat gezaagd. Maar je kunt ook het BIM-model van een woning invoeren in een zaagcomputer en de blokken op maat (laten) zagen in een fabriek. Vervolgens zet je de isolatie als een puzzel in elkaar.” Ook houtskeletbouw is een manier om zuiniger om te gaan met materiaal.
Prefab bouwen, is duurzaam bouwen
Het zuinig omgaan met materialen, de demonteerbaarheid, de circulariteit, dit alles maakt prefab bouwen zeer duurzaam. “Doordat je in een geconditioneerde omgeving bouwt, stoot je op de bouw veel minder CO2 uit, zeker als je ook werkt met elektrische bouwvoertuigen en -materialen. Het aantal transportbewegingen naar de bouw toe ligt ook veel lager.” En die geconditioneerde bouwomgeving maakt het documenteren van materialen en processen erg eenvoudig. “Tijdens een traditioneel bouwproces wordt er nog weleens iets toegevoegd en niet gedocumenteerd terwijl bedrijven vanaf 1 januari 2024 voor de Wet kwaliteitsborging alles moeten kunnen verantwoorden.”
Uitdagingen
Op de beurs PREFAB worden ook de uitdagingen van prefab bouwen besproken. “Die zitten bijvoorbeeld in de planfase. Als in een woningbouwproject een deel van de huizen traditioneel en een deel prefab gebouwd worden, moet je er wel voor zorgen dat de prefab woningen die veel eerder opgeleverd worden aangesloten kunnen worden op de nutsvoorzieningen.” Het ideale prefab-bouwproces start al op de tekentafel. “De architect moet ontwerpen vanuit een prefab-gedachte en in samenwerking met ketenpartners. Als je niet direct vanuit een prefab gedachte ontwerpt wordt het ontwerp te duur.” Samenwerking in de bouwketen wordt nog belangrijker. “Afbouwers hoeven niet te vrezen voor verlies van werk; ze kunnen eerder in het proces ingezet worden. En installateurs die normaliter losse producten leveren, kunnen al een bijdrage leveren in de engineeringsfase en vervolgens aan de installatieskid.”
Aanmelden of op zoek naar meer informatie over de beurs PREFAB? www.prefabbeurs.nl