Van community naar een platform dat echt impact maakt

bouw
Een update met Vrouwen in de Techniek: In juni verscheen Marjorie Woudenberg bij ons in Bouwmagazine, met de aankondiging van haar community Vrouwen in de Techniek. Een aantal maanden later is Vrouwen in de Techniek meerdere malen in de landelijke pers verschenen en duiken de verschillende projecten van Vrouwen in de Techniek steeds vaker op. Tijd voor ons om Marjorie weer eens te spreken, voor een terugblik en de toekomstvisie.
[caption id=”attachment_212895” align=”alignnone” width=”168”] Marjorie Woudenberg[/caption]
Vertel eens Marjorie, hoe blik jij terug op de eerste maanden vanaf de start van de community? Al sinds het begin van dit jaar vormde zich een community met werkende vrouwen in de techniek. Om dit meer vorm te geven om zo gezamenlijke projecten op te zetten, richtte ik de community en online platform Vrouwen in de Techniek op. Op www.techniekvrouwen.nl plaatsten wij de eerste verhalen van o.a. zij – instromers en jonge starters. Sindsdien is alles in een stroomversnelling gegaan.
Een van de eerste verhalen bijvoorbeeld, over vrouwelijke lassers, werden duizenden keren bekeken. Niet veel later plaatsen we een ontzettend leuke podcast met een jonge vrouw die zich nu al bewust is van het feit dat zij als een rolmodel voor meisjes kan fungeren. Al snel sloten steeds meer vrouwen werkzaam in de techniek zich aan en groeien we elke dag. Het is geweldig om te zien dat we écht een platform en community tot stand hebben gebracht dat omarmt wordt door de vrouwen én bedrijven in de techniek.
Vrouwen in de Techniek heeft inmiddels diverse projecten opgestart, heb jij een favoriet project? Nee, absoluut niet. Vanuit onze missie; méér vrouwen in de techniek, hebben wij verschillende projecten gestart die allemaal een ander doel nastreven. Neem nou de interviews, hiermee geven we de vrouwen in de techniek ‘een gezicht’ en worden andere (jonge) vrouwen geïnspireerd. Elk verhaal is anders en om van dichtbij mee te maken hoe het verhaal tot stand komt is geweldig. Om dan te zien hoe wij berichten ontvangen van vrouwen die ook een baan in de techniek zoeken, of zij – instromers die een opleiding zoeken, geeft erg veel voldoening.
Met de rubriek Techniek&.. geven de aangesloten vrouwen op een speelse manier diverse tips aan andere vrouwen, om bijvoorbeeld hun kinderen meer in aanraking te laten komen met techniek. Zo heeft Jenny, een docent mechatronica, een ontzettend leuke vlog geschreven omtrent technisch speelgoed voor jonge kinderen.
Wat is het verschil tussen jullie community en het online platform  www.techniekvrouwen.nl? Dat is redelijk gemakkelijk uit te leggen; de community bestaat uit de, inmiddels over de vijfhonderd, aangesloten vrouwen die werkzaam zijn in de techniek. Wij spreken elkaar, brainstormen over nieuwe projecten en boven alles; zij geven de vrouwen in de techniek het gezicht middels hun verhalen en bijdrages aan de rubrieken. Deze verhalen, rubrieken en projecten zijn allemaal terug te vinden op ons online platform. Hier krijgen wij ook de meeste berichten binnen van vrouwen die over ons hebben gehoord en op zoek zijn naar een baan in de techniek, of als zij – instromer interesse hebben in een opleiding.
Heeft het online platform dan geen extra rol, als schakel voor vrouwen en technische bedrijven? Dat is absoluut iets waar de komende weken aan wordt gewerkt. Al vrij snel merkte ik dat we een centraal punt aan het worden waren voor vrouwen met vragen over werken en leren in de techniek. Zo ontving ik een bericht van een vrouw die al een tijd nadenkt over de switch naar de techniek, maar ze had géén idee waar ze moest beginnen. Ik heb haar persoonlijk gesproken en geïntroduceerd aan een opleider in ons netwerk. Een aantal dagen later ontvingen we een bericht van een jonge vrouw die op zoek is naar een nieuwe baan, maar op zoek was naar een werkgever die diversiteit echt hoog op de agenda heeft staan. Dit was het moment dat ik mij realiseerde dat wij een nog grotere impact kunnen maken, voor zowel werkenzoekenden als technische bedrijven.
 
[caption id=”attachment_212897” align=”alignnone” width=”228”] Marleen – TIG Lasser[/caption]
Hoe zien de komende maanden er voor Vrouwen in de Techniek uit? Met veel trots kan ik vertellen dat we de komende periode onze Ambassadeurs van Vrouwen in de Techniek introduceren. Deze vrouwen zijn al sinds het begin actief in de community en passen ontzettend goed bij onze waardes. De Vrouwen in de Techniek scholen tour hebben we voor nu even uitgesteld in verband met Corona, maar zodra het kan gaan we weer langs bij technische opleidingen.
Binnenkort maken we de vier waardes van Vrouwen in de Techniek bekend en wordt het platform gelanceerd voor werkzoekenden, werkgevers en opleiders. Op www.techniekvrouwen.nl komen enkel technische bedrijven waar diversiteit en persoonlijke groei hoog in het vaandel staat. Begrijp me niet verkeerd, iedereen kan hier terecht, maar bij ons kunnen de vrouwen die een opleiding of baan zoeken in de techniek, er van uitgaan dat de bedrijven op ons platform goed aansluiten bij de waardes van Vrouwen in de Techniek. Zo maken we samen een positieve impact, voor de vrouwen, opleiders en het bedrijfsleven.