Afbeelding

Materialen eenvoudig inladen

bouw
Het gebruik van een aanhangwagen is handig mits je wel bevoegd bent om een aanhanger te rijden. Je dient rijbewijs B-E te hebben voor aanhangers die zwaarder wegen dan 750 kilogram. Het totaalgewicht van auto en aanhanger mag niet meer zijn dan 3500 kilogram. Mensen die al geruime tijd een rijbewijs hebben kregen het destijds automatisch. Tegenwoordig moet je dus een extra examen doen na het behalen van je gewone rijbewijs. Je krijgt dan een code 96 als bewijs dat je zwaardere aanhangers mag rijden.
Specifiek rijgedrag Dit is ook niet verwonderlijk want een behoorlijke aanhangwagen of caravan beïnvloedt het rijgedrag. Menigeen herinnert zich de verrichtingen zoals achteruitrijden en wegrijden vanuit een helling of keren in een smalle straat. Met een zware aanhanger accelereer je minder en heb je een langere remweg. Ook bij het bochtwerk merk je goed dat je massa achter je hebt. De bekende boedelbakken die je bijvoorbeeld kunt huren bij benzinestations mag je met een gewoon rijbewijs rijden.
Verschillen in aanhangwagens Er zijn verschillende aanhangwagens zoals een paardentrailer, plateautrailers, motortrailers en autoambulance voor het vervoer van een auto en kiepaanhangers. In wezen is een caravan ook een aanhanger, maar wordt niet gebruikt voor het vervoer van goederen. De meeste aanhangers zijn uitgerust met een remsysteem. Het zorg niet alleen voor een korte remweg maar ook voor een stabiel weggedrag. Een tandemasser heeft dankzij de dubbele assen het prettigste rijgedrag.
Oprijplaten voor elk transport Afhankelijk van het transport zijn er oprijplaten nodig. Dit geldt voor auto- of motortransport. Ook voor zware e-bikes is een aanhangwagentje een optie en een alternatief voor de trekhaakfietsendrager. In de bouw worden machines vervoerd die niet tilbaar zijn. Oprijplaten zijn dan nodig om de machines op de plek van bestemming te krijgen. De platen gemaakt van aluminium zijn licht in gewicht, sterk en het kan niet gaan roesten.
Let bij de aluminium oprijplaten wel op de maximale belastbaarheid. Er zijn verschillende versies die elk een bepaald maximaal gewicht kunnen dragen van 350 kilogram tot ruim 25000 kilogram. Ze zijn er met of zonder rand. Naast oprijplaten zijn er ook inklapbare oprijkleppen met verschillende afmetingen.