Afbeelding

Kibag zet met Panasonic stap naar papierloze bouwplaats

bouw
Het Zwitserse Kibag zet met zijn digitale kantoor de laatste stap op weg naar een papierloze bouwplaats. De implementatie van een papierloze werkomgeving buiten vraagt om een oplossing waarmee alle betrokken partijen de plannen en bouwdocumenten elektronisch kunnen delen, inzien, verwerken en becommentariëren, en de volgende werkstappen op een centrale locatie kunnen visualiseren.
In de kantoorunit, een centraal onderdeel van elke bouwplaats, zijn de plannings- en uitvoeringsdocumenten meestal nog in papieren vorm beschikbaar voor alle betrokken partijen. Met als grote nadeel dat de uitgevoerde werken niet automatisch kunnen worden verwerkt en goedgekeurd, er geen 3D-modellen kunnen worden getoond en de mogelijkheid ontbreekt om directe feedback naar de planningsafdeling te sturen. Om deze uitdagingen te overwinnen, is mobiele technologie nodig, zodat alle informatie en workflows digitaal beschikbaar zijn op de bouwplaats en uitvoeringsdetails, werkinstructies, orders, leveringsdocumenten, logistieke processen of rapportages onmiddellijk digitaal te bekijken en te verwerken zijn.
Kibag en Panasonic Toughbook hebben hiervoor in een proefproject samen een BIM-oplossing ontwikkeld. Deze bestaat uit een kleine unit die is voorzien van een Panasonic Toughbook G2-tablet met dockingstation en een hoge-resolutie 4K, 49” Panasonic Pro Display uit de SQ1-serie met ingebouwd Cynap Pure Wireless Presentation System. Een 4G Wi-Fi-router met buitenantenne zorgt voor stabiele netwerkverbindingen. De unit zelf kan vervolgens flexibel worden ingezet op verschillende bouwplaatsen.
Digitalisering voor meer flexibiliteit Externe partners, zoals architecten, toeleveringspartners en inspecteurs, en bouwvakkers kunnen via de draadloze interface zeer flexibel hun content van mobiele telefoons, tablets of notebooks op het scherm delen. Een onderaannemer kan bijvoorbeeld zijn plannen vanaf zijn tablet op het Panasonic SQ1-scherm weergeven, ongeacht het besturingssysteem, en zonder kabels, adapters of installatie.
In lijn met de realiteit Snelle updates en communicatie in twee richtingen zijn essentieel als de realiteit op de bouwplaats afwijkt van de planningsspecificaties. Met de juiste apparatuur zijn werknemers tijdens de bouw altijd op de hoogte, waardoor kostbare uitvoeringstijd wordt bespaard en fouten tot een minimum worden beperkt.
Wisselende en uitdagende omstandigheden op bouwterreinen Panasonic Toughbook-apparatuur ligt goed in de hand en is robuust gebouwd, speciaal voor gebruik op de bouwplaats. De batterij gaat gemakkelijk een hele shift mee. Het touchscreen van de Toughbook G2 is goed af te lezen in fel zonlicht en kan ook met werkhandschoenen worden bediend. Daarnaast zijn Toughbooks uitstekend bestand tegen regen, stof, kou of hitte.
Een video over de werking van de digitale unit die Kibag en Panasonic samen hebben ontwikkeld is hier te bekijken: https://bit.ly/KibagCS.
Voor meer informatie: www.toughbook.nl