|
| |

Wat is de impact van materiaal op isolatie?

bouw
Er zijn verschillende manieren om je woning te isoleren. Zo kan je het dak isoleren, maar ook de muren, vloeren en de kruipruimte. Het is vaak niet het geval dat dit allemaal nog gedaan moet worden, of je hebt gekozen voor het zelf bouwen van een huis, dan dien je dit uiteraard wel zelf te regelen. Wanneer een woning niet (volledig) geïsoleerd is, gaat er veel warmte verloren. Hierdoor wil jij vaker de verwarming aanzetten en daarmee gaan de energiekosten omhoog. Wij raden dus zeker aan om je woning goed te isoleren zodat er nauwelijks warmte verloren gaat. Maar welke materialen zijn er om je huis te isoleren?
PIR-isolatie Het juiste materiaal voor isolatie is is sterk afhankelijk van de plek die je wil isoleren. PIR-isolatie is gemaakt van kunststof en is zeer geschikt als isolatiemateriaal. Dit materiaal heeft namelijk een erg hoge isolatiewaarde en daarom kan PIR in verhouding met andere materialen relatief dun gemaakt worden. Dit zorgt ervoor dat er ruimte bespaard kan worden en bovendien is het materiaal ook nog erg licht. Dit maakt PIR een erg populair product. Er zijn ook b keus isolatiematerialen van PIR. Deze voldoen in tegenstelling tot A-keus materialen niet aan alle eisen, maar zijn prima te gebruiken als isolatiemateriaal. Deze producten komen vaak naar voren in het begin van een nieuw productieproces. B keus isolatie is dus een prima alternatief wanneer je op zoek bent naar isolatiemateriaal.
Glaswol Een ander erg populair isolatiemiddel is glaswol. Dit materiaal heeft een hoge isolatiewaarde en is daarnaast ook nog eens relatief goedkoop. Het minerale wol wordt gemaakt van gerecyclede glasscherven en zand. Het materiaal kan eenvoudig worden gesneden en dit maakt het een geschikt product voor dakisolatie, muurisolatie of vloerisolatie. Glaswol is zowel in rollen als platen beschikbaar.
Fermacell Dit is een relatief nieuw isolatiemateriaal, maar nu al erg populair. Dit komt omdat Fermacell platen ook erg geschikt zijn voor geluidsisolatie en bovendien hebben ze een hoge drukvastheid. Daarom zijn Fermacell platen geschikt voor wanden en vloeren. Wanneer je ook een hoge isolatiewaarde wil bereiken kan je Fermacell het beste combineren met bijvoorbeeld PIR. Dan heb je een goede warmte- en geluidsisolatie.
Dit zijn een aantal voorbeelden van bekende isolatiematerialen en hun impact. Zo zie je ook dat materialen met elkaar gecombineerd worden om zo het beste resultaat te behalen. Kijk vooral welk materiaal het beste bij jouw woning en wensen past.
|