Afbeelding

Realiseer een woning die je duurzaam kunt koelen

bouw
Van plan om een huis te gaan bouwen of ben je eraan toe om de bestaande woning te renoveren? Heb je hierbij wel eens nagedacht over het beheersen van de temperatuur in huis tijdens de warmere dagen van het jaar? De meeste mensen letten alleen op het aanleggen van een degelijke verwarming zodat men er het gehele jaar lekker warm bij zit. Maar gezien het langere en hetere zomerseizoenen in Nederland wordt het ook wel eens tijd om na te gaan denken over het treffen van maatregelen aan de woning betreffende verkoeling.
Koeling is in de meeste gevallen noodzakelijk De meeste moderne woningen worden hedendaags voorzien van een hoge isolatiegraad en daarnaast een degelijke duurzame verwarmingsinstallatie. Hierdoor zou het koelen via airconditioning niet nodig moeten zijn. Maar helaas is dat niet altijd het geval… Zodra de temperatuur buitenshuis oploopt tot 25 graden of meer, dan kan een koelsysteem zijn toegevoegde bijdrage leveren en oververhitting in huis vermijden.
Airconditioning Er zijn in principe twee soorten airconditioning systemen op de markt verkrijgbaar, de vaste toestellen en de mobiele airco. De mobiele airco of airconditioning mobiel heeft als voordeel dat deze verplaatsbaar is in de woning. Goedkoop in aanschaf is en weinig onderhoud vraagt. Het nadeel van deze apparaten is dat in de meeste gevallen de warme lucht met een afvoerslang via het raam naar buiten geleid moet worden. De mobiele airco is over het algemeen een grotere energieslurper dan de vaste airco. Indien er geen fatsoenlijke raam afdichtingskit geïnstalleerd wordt in het raam, zal het een grote uitdaging worden om de koele lucht in de te koelen ruimte te houden.
Bij behoefte aan acute verkoeling, is de mobiele airco een geschikt apparaat, aangezien deze snel kan koelen, mits er aan de juiste voorwaarden wordt voldaan ten aanzien van het afvoeren van de warme lucht via een afvoerslang naar buiten. Beschik je bijvoorbeeld over een krap budget maar wil je bepaalde ruimtes in huis wel graag koelen? Dan zal een mobiele airco een prima oplossing bieden.
Luchtkoeler Geen fan van een slang? Dan is er altijd nog een mobiele airco zonder slang oftewel een luchtkoeler te verkrijgen. Deze zijn minder krachtig dan de mobiele of vaste airco’s.
Vaste airconditioner units De vaste airconditioner is een machine die in de woning geïntegreerd wordt. In de meeste gevallen tegen een muur of aan het plafond. In de ruimte waar een vaste unit geplaatst is, wordt het klimaat beheerst. De vaste airco biedt als extra voordeel dat de machine niet alleen kan koelen maar ook verwarmen. Het apparaat is dus ook inzetbaar tijdens de koudere winterdagen, dit scheelt weer gas indien de woning een cv-ketel heeft. Het verbruik van de vaste airco ligt lager dan het verbruik van de mobiele airco, maar vraagt wel onderhoud op zijn tijd, door een erkend gecertificeerde monteur. Dankzij slimme design en esthetische looks waarbij de leidingen netjes weggewerkt worden, valt het soms niet eens op dat er een airco-unit in de kamer geplaatst is. De monoblock bestaat uit één enkele binnenunit en de split airco bestaat uit één koelunit die buiten staat en één of meerdere binnenunits voorzien van koeling in huis. De split airco heeft als voordeel dat het lawaai van de airco niet binnenshuis hoorbaar is aangezien dit deel van het apparaat buiten op het dak staat of aan de gevel hangt.
Laat je adviseren Zoek eens op het internet naar visuele voorbeelden van het hebben van een airco in huis. Ga via online links over aircosystemen op zoek naar een airco specialist. Kom dankzij backlinking terecht bij de juiste vakman die jouw woning kan opmeten en analyseren over waar precies de airco dient te komen en wat voor vermogen er benodigd is om de ruimte fatsoenlijk te kunnen koelen en eventueel ook verwarmen. Het installeren van een vaste airco vraagt om een gecertificeerde monteur aangezien er met gevaarlijke stoffen gewerkt wordt. Zelf de boel aansluiten zou in theorie kunnen, maar in de meeste gevallen vervalt de garantie en indien er ongevallen gebeuren ben je zelf verantwoordelijk.