Afbeelding

Op zoek naar de juiste veiligheidsbril? Dit zijn de meest gestelde vragen!

bouw
Veiligheidsbrillen zijn ontworpen om je ogen te beschermen tegen rondvliegende voorwerpen en andere mogelijke gevaren die letsel met zich mee kunnen brengen. Het is daarom noodzakelijk de geschikte veiligheidsbril te vinden om uw ogen optimaal te kunnen beschermen. Hieronder vind je de meest gestelde vragen rondom werkbrillen.
Welke gevaren liggen er op de loer? Gevaren op de werkplek kunnen worden onderverdeeld in mechanische gevaren, chemische gevaren en stralingsrisico’s:
 • Mechanische risico’s Bijvoorbeeld:  Stoffen, splinters, spaanders en andere bewegende voorwerpen die in de ogen terecht kunnen komen.
 • Chemische risico’s Bijvoorbeeld: Vaste, vloeibare of gasvormige stoffen, maar denk ook aan spatten, druppels en neveldamp.
 • Stralingsrisico’s Bijvoorbeeld: Warmtestraling, zonlicht, laslicht, laserstralen, infrarode straling of zelfs felle flitsen.
In sommige gevallen, zoals bij het lassen, zijn er meerdere risico’s tegelijk aanwezig. Zo heb je te maken met zowel mechanische- en stralingsrisico’s. Daarom is het belangrijk dat je de juiste bescherming draagt.
Polycarbonaat, acetaat en glas. Wat is het verschil? Bij de keuze van een veiligheidsbril moet je rekening houden met het materiaal en de kleur van de glazen. Polycarbonaat, glas en acetaat zijn de meest gebruikte materialen voor veiligheidsbrillen. De voor- en nadelen van elk materiaal worden hieronder genoemd:
Polycarbonaat
+ Relatief licht + Grote impactbestendigheid – Minder geschikt tegen chemicaliën – Gevoeliger voor krassen dan glas
Acetaat
+ Grotere bestendigheid tegen chemicaliën + Relatief licht – Minder impactbestendig – Gevoeliger voor krassen dan glas
Glas
+ Minder gevoelig voor krassen + Chemisch bestendig – Minder impactbestendig – Relatief zwaar
Kies uit een groot aantal veiligheidsbrillen, waaronder lenzen van polycarbonaat, acetaat en glas.
Welke kleur glazen zijn geschikt? Veiligheidsbrillen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, maar ze bieden niet allemaal een even hoog beschermingsniveau. Typische lenskleuren en de mate van bescherming die ze bieden zijn als volgt:
 • Helder: Geen toegevoegde bescherming
 • Smoke: Bescherming tegen de zon
 • Geel: Contrast verhogend bij weinig licht
 • Blauw: Rustiger bij helder (TL) licht
 • Lastint: Bescherming tegen laslicht (DIN3 en DIN5)
Wat voor andere eigenschappen kan een lens nog meer hebben? De lenzen kunnen de onderstaande additionele eigenschappen bevatten:
 • Anti-damp: dit soort glazen zorgen ervoor dat het glas niet beslaat.
 • Anti-kras: de speciale anti-kras coating zorgt ervoor dat de lenzen bestand zijn tegen krassen.
 • UV-bescherming: lenzen met een UV-filter beschermen de ogen extra tegen UV-straling.
Bij sommige veiligheidsbrillen is het mogelijk om er een gewone bril onder te dragen. Helaas geldt dit niet voor alle modellen. Veel klanten gebruiken overzetbrillen, die gemakkelijk over hun normale bril kunnen worden geplaatst. Onze veiligheidsbrillen op sterkte zijn daarom een perfecte oplossing.