TWEE BELANGRIJKE TIPS VOOR HET BOUWEN VAN EEN BETAALBAAR HUIS

bouw

Ben je van plan om een huis te bouwen? Dan is dat natuurlijk een prachtig idee. Veel mensen dromen er immers van om hun eigen huis te bouwen. Dat is ook logisch, want dan voelt het huis écht van jou en tegelijkertijd kun je hem indelen zoals je wilt en dat is een ongekende luxe. Momenteel moeten er veel woningen gebouwd worden, dus de kans is groot dat je wel ergens een kavel kan kopen. Tegelijkertijd zit je natuurlijk gebonden aan een hypotheekbedrag en daarom wil je de gehele bouw ook betaalbaar houden. 

Dit is vaak een uitdaging, want meestal ben je meer kwijt aan de bouw dan je aanvankelijk dacht. Toch is het prima mogelijk om een betaalbaar huis te bouwen, wanneer je onderstaande tips volgt. 

Tip 1: het belang van efficiëntie 

Een groot deel van de bouwkosten gaat natuurlijk naar de professionals die voor jou aan de slag gaan. Hoe meer uren ze bezig zijn, hoe duurder de woning wordt. Om die reden is het van belang om effectief te werken. Sommige mensen kiezen ervoor om het gehele bouwproject uit te besteden, maar je kunt bepaalde werkzaamheden ook prima zelf doen. Op die manier bespaar je niet alleen flink wat geld, maar tegelijkertijd is het ook fijn om bij het gehele proces betrokken te zijn. Het gaat immers om jouw huis. 

Maar je kunt natuurlijk ook de hulp van vrienden en familie inschakelen. Het is soms best gezellig om gezamenlijk aan de slag te gaan. Het schept een band en het is fijn wanneer er echt iets is bereikt. Natuurlijk zijn er ook klussen die je beter kunt uitbesteden.

Denk daarbij aan het leggen van waterleidingen, elektriciteitswerkzaamheden en nog andere zaken waar veel vakkennis bij komt kijken. Als je veel spullen hebt, is het ook geen slecht idee om offertes bij verschillende verhuis bedrijven op te vragen. 

Tip 2: ga voor goedkope bouwmaterialen

Duurzaamheid staat natuurlijk ook voor een deel centraal bij de bouw van je betaalbare woning. Om die reden heb je misschien de neiging om voor de duurste bouwmaterialen te gaan. Echter, dit is niet altijd verstandig. Veel nieuwe bouwmaterialen zijn prijzig en bij de aankoop daarvan kom je al snel boven je budget uit. 

Kies daarom voor gebruikte bouwmaterialen. Die zijn niet per se van een slechte kwaliteit. Als er een pand wordt gesloopt, dan blijven er vaak kwalitatieve bouwmaterialen over. Denk aan kozijnen, deuren, balken en nog veel meer. Gebruikte bouwmaterialen dragen bij aan een circulaire economie en als klap op de vuurpijl houd jij de bouw van je woning daarmee betaalbaar. Ook kun je bouwmaterialen via een outlet kopen. Groothandels bieden nieuwe bouwmaterialen soms met flinke korting aan.