Afbeelding

ALLES WAT JE MOET WETEN OVER CIRCULAIR BOUWEN

bouw

Tegenwoordig is het essentieel: circulair bouwen. Dit is een innovatieve manier van bouwen wat ervoor zorgt dat we steeds duurzamer kunnen leven. We doorbreken de traditionele manier van bouwen en gaan voor circulair! In dit artikel lees je alles wat jij moet weten over deze manier van bouwen.

1. Wat is circulair bouwen?

Circulair bouwen is eigenlijk een manier om het afval te minimaliseren door het te hergebruiken. Hierdoor verlengen we de levensduur van gebouwen in plaats van dingen weg te gooien die nog goed zijn voor een nieuw project. Hierbij streven we naar het ontwerpen van gebouwen die gemaakt zijn om ook gemakkelijk te demonteren. Hierdoor wordt het afbreken gemakkelijker, zodat we veel kunnen hergebruiken. Je kunt het schalen onder drie principes: behouden van de grondstoffen, verlenging levensduur en minimale afvalproductie.

2. Een slim huis

Heb jij wel eens gehoord van Unbrick One? Dit zijn prachtige woningen die duurzaam en circulair zijn gebouwd. Elke centimeter van de Unbrick One is omgedacht, geautomatiseerd en geperfectioneerd. Het biedt zelfs een oplaadpunt voor je elektrische auto tot geïntegreerde zonnepanelen. Dit is een duurzaam en circulair (vakantie)huis waar jij met jouw gezin helemaal kunt ontspannen van een fijne woning.

Voordelen circulair bouwen

Je kunt je waarschijnlijk wel voorstellen dat circulair bouwen enorm veel voordelen met zich meebrengt. Hieronder zie je welke dat onder andere zijn:

  1. Milieuvriendelijk: Door circulair te bouwen verminder je de ecologische impact.Beter binnenklimaat: Gebouwen die zijn ontworpen met circulaire principes hebben een gezond binnenklimaat.

Besparen op kosten: Op de lange termijn is circulair bouwen ook voordeliger qua kosten. Daarnaast zorgt het hergebruik van materialen voor een langere levensduur.

3. Uitdagingen

Naast de voordelen brengt circulair bouwen ook uitdagingen met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan het ontbreken van regelgeving en bewustwording op het gebied van duurzaam en circulair bouwen. Gelukkig zien steeds meer bouwprofessionals de urgentie van het duurzaam bouwen, maar valt er alsnog veel te winnen op dit gebied.

4. Wanneer is een gebouw circulair?

Circulariteit is niet hetzelfde als duurzaamheid. Vaak worden deze termen door elkaar gehaald, maar is het van belang om dit verschil te weten. Een gebouw is daarom circulair gebouwd als het bij het ontwerp, de bouw en het beheer het hoogwaardig gebruik van herbruikbare materialen centraal staat. Hierbij is het belangrijk dat het de leefomgeving en het ecosysteem niet aangetast wordt bij circulair bouwen.

Deze innovatie wordt dus steeds belangrijker. Heel veel succes met jouw eigen project.