Afbeelding

Hoe kies je de geschikte goederenlift voor jouw bedrijf?

bouw

Als je met je bedrijf afhankelijk bent van het verplaatsen van goederen, heb je al snel hulpmiddelen nodig om dit op een veilige en efficiënte manier te doen. Een goederenlift kan zo een cruciale rol spelen in het optimaliseren van productieprocessen en het verminderen van arbeidsintensieve taken. Zo kun je in de industriële sector het verplaatsen van grondstoffen, halffabricaten en afgewerkte producten tussen verschillende productiestadia mogelijk maken met een goederenlift. In magazijnen en distributiecentra verminderen goederenliften de afhankelijkheid van handmatig tillen, wat zorgt voor een verminderd risico op letsel en verhoging van de productiviteit. Goederenliften zijn dan ook in verschillende sectoren van vitaal belang voor een efficiënte goederenstroom en opslag, maar waar kan een goederenlift allemaal voor worden ingezet? Wat voor verschillende types zijn er op de markt? En hoe kies je de juiste goederenlift voor jouw specifieke situatie? Lees hier de informatie die je nodig hebt om een weloverwogen keuze te maken.

Waar kun je een goederenlift voor gebruiken?

Goederenliften worden ook wel plateauliften, vrachtliften of magazijnliften genoemd. Een goederenlift is een transportsysteem dat gebruikt wordt om materialen en goederen verticaal te verplaatsen. Omdat dit type liften speciaal is ontworpen om echt zware dingen te dragen, kun je ze in diverse sectoren inzetten voor verplaatsing tussen verschillende verdiepingen en een vlotte doorstroming van goederen. Zowel in commerciële, logistieke en industriële omgevingen zie je dan ook dat de goederenlift een veilig en efficiënt instrument is en een essentieel onderdeel van de supply chain. In winkels en horeca biedt een kleingoederenlift vaak voldoende uitkomst. Er zijn echter ook goederenliften beschikbaar die grotere goederen kunnen transporteren en goederenliften die daarnaast ook personen kunnen meevervoeren. Dit type goederenlift wordt bijvoorbeeld in ziekenhuizen gebruikt, zodat personen, brancards, rolstoelen en medische apparatuur allemaal veilig vervoerd kunnen worden.

Wat voor goederenliften zijn er?

Er zijn niet alleen verschillende typen goederenliften qua toepassing, zoals de kleingoederenlift en de bed- en brancardlift, maar ook qua techniek verschilt het aanbod. Zo zie je dat STAPRO goederenliften zelfdragende, kolomliften en hefmast goederenliften aanbiedt. De zelfdragende goederenlift is door de zelfdragende liftschacht makkelijk en snel te verplaatsen, zonder dat hier bouwkundige aanpassingen voor uitgevoerd hoeven worden. Een kolomlift of hefmast goederenlift maakt gebruik van een verticale geleider waar de liftkooi zich langs verplaatst. Omdat dit type goederenlift compact van vorm is, kun je hiermee goed door kleine en volle ruimtes manoeuvreren. Ook heb je nog de keuze tussen verschillende type aandrijvingen. Zo trekt bij tractie goederenliften een elektromotor de liftcabine omhoog en omlaag. Je ziet tractie goederenliften veel in magazijnen, distributiecentra en hogere bedrijfsgebouwen, omdat ze geschikt zijn voor de hoogbouw en een goede energie-efficiëntie bieden. Hydraulische goederenliften gebruiken een hydraulisch systeem dat met behulp van olie de liftkooi duwt of trekt en hebben meestal een hoger draagvermogen. 

De juiste goederenlift kiezen

Nu je weet hoe je een goederenlift in verschillende sectoren toe kunt passen en wat voor type goederenliften er allemaal beschikbaar zijn, heb je waarschijnlijk al een beter idee van het type dat het beste past bij jouw situatie. Maar als je op zoek gaat naar een goederenlift die het meest geschikt is voor jouw bedrijf, zijn er nog een aantal punten om rekening mee te houden. Ga allereerst na wat het gewicht is van je zwaarste ladingen en kies voor een goederenlift die dit draagvermogen heeft. Meet vervolgens de ruimte die beschikbaar is voor de goederenlift en de benodigde grootte van de liftkooi, om er zeker van te zijn dat de lift goed in je infrastructuur past en je ladingen er goed in passen. Tot slot bepaal je de benodigde beveiligingsfuncties, zoals noodstopknoppen, beschermende omheiningen en sensoren. Met deze informatie vind je vast de geschikte goederenlift voor jouw bedrijf.