Afbeelding

Bouwafval afvoeren: hoe pak je dat aan?

renovatie

Staat er binnenkort een grote verbouwing op de planning? Dan is het goed om alvast de nodige voorbereidingen te treffen. Hoewel je nooit precies weet hoe het zal gaan, kun je er wel alles aan doen om ervoor te zorgen dat dit zo soepel mogelijk verloopt. Een belangrijk ding om rekening mee te houden is hoeveel bouwafval er vrijkomt. En geloof ons, dit is meer dan je nu misschien verwacht. Natuurlijk zal dit afval uiteindelijk afgevoerd moeten worden. Maar hoe pak je dat aan? En hoe zorg je ervoor dat dit veilig gebeurt en zo min mogelijk tijd in beslag neemt? In dit artikel zetten we een aantal opties op een rij en geven we enkele nuttige tips.

Afvalcontainer huren 

Een van de beste manieren om snel afval af te voeren, is door het huren van een afvalcontainer. Deze wordt gewoon voor het huis geplaatst en zo kan er gedurende de verbouwing ongelooflijk veel afval afgevoerd worden. De bouwcontainer blijft staan gedurende de gehuurde periode en wordt vervolgens inclusief afval weer meegenomen. 

Wil je een grofvuil container huren? Houd dan wel rekening met de locatie waar je deze wilt plaatsen. Als de container op eigen terrein staat, is er geen vergunning nodig. Wil je deze op openbare grond of een openbare parkeerplaats plaatsen? Dan is officieel gezien een vergunning nodig. Soms worden er ook afspraken met de bewoners in de buurt gemaakt. Als iedereen akkoord is, is het meestal geen probleem om de container op een parkeerplaats voor of achter het huis te plaatsen. 

Natuurlijk kleven er ook kosten aan het huren van een afvalcontainer. Wel is dit meestal een all-in prijs. Dat betekent dat hier ook de kosten van het afvoeren verrekend zijn. Hoeveel het huren kost, is afhankelijk van de duur van de huurperiode en de grootte van de container. Het is slim om verschillende aanbieders te vergelijken, zodat je zeker weet dat je niet te veel kwijt bent. 

Zelf bij de gemeente inleveren 

Gaat het slechts om een kleine verbouwing en verwacht je niet al te veel puin? Dan is het uiteraard ook nog mogelijk om het afval zelf af te voeren bij de gemeentewerf. Houd er hierbij echter wel rekening mee dat dit veel extra tijd kost. Je moet nu namelijk niet alleen de rit naar de gemeente maken, maar dit zal waarschijnlijk meerdere ritjes kosten. Dit kost tijd, benzine en je bent ook nog eens geld kwijt voor het afval dat je hier dumpt. Meestal betaal je hierbij voor het soort afval en het gewicht. Hoeveel die kosten bedragen, is per gemeente verschillend. Dit kun je nalezen op hun eigen website. 

Bouwafval laten afvoeren door de vakmensen 

Laat je de verbouwing verrichten door vakmensen? Dan kun je er ook voor kiezen om wat extra te betalen en hun de taak te geven ook direct het afval mee te nemen. Zij regelen dan het nodige vervoer en eventueel een bouwcontainer.