Een huis renoveren: hier moet je aan denken

renovatie

Je kunt ervoor kiezen om een heel nieuw huis te bouwen, of om een huis te kopen en dit huis naar wens te renoveren. Kies je voor het laatste? Je kunt kijken naar huizen te koop Putten en dit renoveren. We helpen je in dit artikel met de voorbereidingen.

Een ontwerp

Voor je halsoverkop aan een renovatie begint, moet je goed weten wat je wilt. Zorg daarom voor een duidelijke bouwtekening met een helder ontwerp hoe het moet worden. Dit kun je zelf doen of uitbesteden aan een architect of aannemer. Op basis van een goed ontwerp kun je door terug te redeneren bedenken welke stappen ondernomen moeten worden om te komen tot het eindresultaat dat je voor ogen hebt.

Vergunningen

Als je een kavel koopt, vergeet je misschien dat je in sommige gevallen ook een vergunning nodig hebt om te bouwen. Als je de hoogte in gaat heb je bijvoorbeeld soms een vergunning nodig. Check de regels in jouw gemeente goed en leg ze naast je stappenplan.

Wie heb je nodig?

Je hebt als het goed is een helder stappenplan met alles wat moet gebeuren om jouw huis naar wens te renoveren. Kan je dat allemaal zelf? Of zijn er ook klussen die je toch echt zal moeten uitbesteden? Dat kan zijn omdat bepaalde klussen te arbeidsintensief zijn, of omdat je het simpelweg zelf niet kan. Ga alvast op zoek naar goede en betrouwbare professionals. Aannemers vragen vaak tussen de 20 en 70 euro per uur.

Wat gaat het kosten?

De kosten van een renovatie liggen erg hoog, dus zorg dat je een redelijke buffer opgebouwd hebt. Deze kosten zitten niet alleen in materialen, maar ook in professionals en eventuele machines die je tijdelijk zal moeten huren. Er gaat altijd iets mis en je bent altijd wel iets vergeten in je bouwplan. Maak de begroting daarom niet te strak. Een renovatie zal altijd meer gaan kosten dan je op voorhand hebt uitgerekend. Gemiddeld kost het verbouwen van je huis tussen de 50 en 200 euro per vierkante meter. Dus voor een hele verbouwing kun je rekenen op een bedrag tussen de 5.000 en 100.000 euro, inclusief de kosten voor aannemers.

Hoe lang gaat het duren?

Een renovatie heb je niet één, twee, drie voor elkaar gebokst, houdt daar dus rekening mee. Je zult in het komende jaar tijd vrij moeten houden om te zorgen dat je plannen daadwerkelijk van de grond komen. Zorg dat je geen deadline hebt wanneer het huis klaar moet zijn (bijvoorbeeld een baby die op komst is) en ga er wederom vanuit dat het allemaal wat langer zal duren dan je aanvankelijk in je hoofd had. Om het simpel te zeggen: een huis helemaal verbouwen duurt meestal zo’n jaar. Bij zo’n grote verbouwing verander je vaak de opbouw van het huis en heb je een bouwvergunning nodig. Maar het kan soms ook sneller, in 3 tot 6 maanden bijvoorbeeld.