Afbeelding

Realisatie van een veilige trap binnen een bouwwerk

bouw

Bij het realiseren van woningen of bijvoorbeeld winkel- en bedrijfspanden wordt met een breed scala aan aspecten rekening gehouden. Denk aan de brandveiligheid van de gebruikte materialen, de duurzaamheid hiervan en bijvoorbeeld de isolatiewaarde. Zodanig dat het bouwwerk jaren mee kan, zonder dat ingrijpende verbouwingen al snel noodzakelijk zijn. Naast de genoemde facetten van de bouw van dergelijke panden speelt ook de veiligheid van trappen in het gebouw een belangrijke rol. Kies je bijvoorbeeld voor een bordes trap? Ga je voor een vaste trap of een magazijntrap? Het aanbod aan trappen is groot, wat het niet altijd even gemakkelijk maakt om tot de juiste keuze te komen. In dit artikel lees je meer over het verwerken van trappen bij de bouw van panden.

Tip: kijk eens bij een partij als Alga.nl om een beeld te krijgen van de industriële mogelijkheden die je hebt bij het gebruik van trappen in bijvoorbeeld bedrijfspanden en magazijnen. 

Houd rekening met wet- en regelgeving 
De keuze die gemaakt wordt bij het vormgeven van het pand moet voldoen aan de geldende wet- en regelgeving op het gebied van trappen en klimconstructies. Klimconstructies worden vaak voornamelijk buiten het pand gebruikt, bijvoorbeeld om op het dak te kunnen komen of als vluchtroute. Voor trappen in het pand geldt onder meer dat deze moeten voldoen aan de Europese norm NEN EN 14122. In het geval van een kooiladder of vergelijkbare klimconstructie aan de buitenzijde geldt de NEN EN 14122-4 norm. Het is sterk aan te raden om na de realisatie van het pand een deskundige organisatie te laten kijken naar de mate waarin deze voldoen aan de wet- en regelgeving. Een keuring en inspectie bieden je de zekerheid dat de trappen straks op veilige wijze gebruikt kunnen worden. 

Stabiele en duurzame aluminium trappen
Zeker binnen de industrie wordt vaak gekozen voor de toepassing van aluminium trappen. Deze trappen worden niet alleen in verschillende varianten aangeboden, geschikt voor een breed scala aan toepassingen. Ook zijn deze trappen duurzaam van aard, daar het aluminium lang meegaat. Evenals dat de aluminium trappen van een vertrouwd aanbieder veilig en stabiel zijn. Duurzaamheid speelt een steeds bepalender rol bij de realisatie van bouwwerken. Zowel in de manier van werken door bouwbedrijven, als ook in het gebruik van materialen. Een goed voorbeeld is de opkomst van circulair bouwen, waarbij geprobeerd wordt om elementen uit slooppanden te hergebruiken bij de realisatie van een nieuw bouwwerk.