De MULTI-MONTI-plus MS is zeer geschikt voor de bevestiging van montagerails op baksteen en kalkzandsteen.
De MULTI-MONTI-plus MS is zeer geschikt voor de bevestiging van montagerails op baksteen en kalkzandsteen.

Brandveilige HECO-schroefankers voor toepassingen in metselwerk

bouw

De MULTI-MONTI-plus schroefankers van HECO met een dikte van 6 en 12 mm. hebben nu ook een Europese toelating (ETA 20/0132) voor het gebruik in metselwerk. In combinatie met de al bestaande ETA-toelatingen kunnen HECO-schroefankers nu in vrijwel alle ondergrondmaterialen gebruikt worden: beton (gescheurd en ongescheurd), diverse soorten kalkzandsteen, baksteen en natuursteen. De MULTI-MONTI-plus schroefankers van HECO zijn daarnaast de eerste schroefankers met een algemene, bouwkundige goedkeuring (aBG Z-21.1-2103) voor bevestigingen in kalkzandsteen, baksteen en lichtgewicht beton die bestand moeten zijn tegen blootstelling aan brand. 


Dat HECO-schroefankers gebruikt kunnen worden wanneer er eisen gesteld worden aan de brandwerendheid van de constructie, is een groot voordeel voor bijvoorbeeld de montage van elektrische kabelsystemen. Deze moeten in geval van brand hun functionaliteit behouden. De MULTI-MONTI-plus is conform DIN 4102-12 getest op brandwerendheid. Voor verschillende soorten massief metselwerk is het maximale draagvermogen berekend op basis van een brandweerstandstijd tot 120 minuten. Met brandweerstandsklasse R120 volgens DIN 4102-1 wordt aan de brandveiligheidseisen voor elektrische leidingen voldaan. Hierdoor kan MULTI-MONTI-plus voor alle toepassingen in de bouw, zoals de montage van sanitair, verwarming en elektra en zelfs in de speciale bouwklassen (hotels, scholen, sportaccommodaties en ziekenhuizen) gebruikt worden.Het Duitse Instituut voor Bouwtechniek raadt het gebruik van de MULTI-MONTI-plus schroefankers met diameters van 6, 7.5, 10 en 12 millimeter aan als er eisen worden gesteld aan de brandwerendheid van bevestigingspunten volgens de DIN 4102-12.


De montage van buisklemmen met HECO-schroefankers 


HECO-calculatiesoftware 

Bevestigingen met HECO-schroefankers kunnen berekend worden met behulp van de HECO Calculatie Software (HCS). De nieuwe toelatingen zijn uiteraard allemaal in de software opgenomen. De calculatiesoftware van HECO beschikt over alle data, die nodig zijn voor de berekening van bevestigingen op steen en beton. De software geeft niet alleen inzicht in de belasting van de constructie, maar ook advies over het meest geschikte type schroefanker, de afmetingen en benodigde hoeveelheid, zodat de economisch meest voordelige oplossing gekozen kan worden. De HCS calculatiesoftware van HECO biedt een aantal handige filteropties voor onder meer het type schroef, de schroefdiameter, de schroefkop, de schroefdraad en de staalsoort, zodat gebruikers snel de benodigde informatie voor elke toepassing kunnen vinden. Over elke schroef krijgt de gebruiker gedetailleerde productinformatie met een verwijzing naar de bestaande goedkeuringen.
De ontwerp- en calculatiesoftware is beschikbaar in het Nederlands en kan gratis gedownload worden van de HECO-website: www.heco-schrauben.nl.